Pozitivno starševstvo

4. del: NEŽNOST


Nežnost je pretanjen posluh za vse tisto v človeku, naravi in sebi, kar neguje življenje, tolaži in podpira rast. Nežen je lahko občuten dotik, topel in globok pogled, ki zna počakati, nežen je lahko molk, nežnost je opravičilo, ki ga izrečem iz srca.


Alenka Rebula


Kaj več si lahko mati zaželi, kot biti nežna do svojega otroka, svojega moža, partnerja, svoje cele družine? Kaj več si lahko zaželi, kot biti nežna do sebe? In kaj več, kot sprejemati nežnost svojih najbližjih?

Po čem več lahko otrok hrepeni? Kot po nežnosti svojih staršev? Nežnosti, ki izvira iz ljubezni in se manifestira skozi dotik, pogled, besede, misli, čustvovanje… Nežnosti, ki je veliko večjega pomena, kot si lahko sploh predstavljamo.

 

Otrokova rast in razvoj sta odvisna od množice dejavnikov…

Občutki, ki jih starši nosimo globoko v sebi, so med tistimi, ki oblikujejo otroka na vseh nivojih… fizičnem, umskem, duševnem, energijskem in duhovnem. Tisto, kar nosimo v sebi, tudi globoko skrito v naši podzavesti, prenašamo na svoje otroke, kar že znanost dokazuje preko spremljanja razvoja možganov otroka. Posebna vez med otrokom in starši, ki je močnejša od katere koli, se nikoli ne pretrga. In kadar je ta negovana z ljubeznijo, nežnostjo, predstavlja zdrav in trden temelj za otrokovo rast in razvoj, oblikovanje njegove samopodobe ter vpliva na prihodnost ali celo usodo otroka.

 

Kako nežnost vpliva na posameznika?

Zagotovo lahko rečemo, da prijetno, toplo, pomirjajoče, zdravilno… Vliva nam moč, radost, zaupanje, trdnost in stabilnost. Daje nam občutek, da smo ljubljeni, varni in sprejeti takšni, kot smo. Da smo povezani s sabo in ohranjamo stik s tisim, ki nam nežnost izraža, kar je še posebno pomembno v času otroštva.

Kadar smo nežni, se izločajo t.i. hormoni sreče tako v nas kot v otroku oz. tistemu, kateremu nežnost izražamo. Ti krepijo naš psiho-fizični sistem in se tvorijo vsakič, ko občutimo veselje, radost, navdušenje, strast… Ti hormoni so v direktni povezavi z rastnim hormonom in vplivajo na kup procesov v telesu.

 

Kako ohranjati občutek nežnosti?

Smeh, prepevanje in poslušanje prijetne glasbe, dotikanje, božanje, masaža, gibanje, zdrava prehrana in zadosti spanja… je le nekaj priporočil za dobro počutje in krepitev telesa, uma in duha. Predvsem je potrebno biti pozoren na občutke in čustva, ki se dogajajo znotraj nas ter tok naših misli. Pozitivne misli ohranjajo pozitivne občutke v nas in kadar se znajdemo v stiski, je potrebno najti način, kako priti iz nje.

 

Izvor stiske vedno iščemo pri sebi…

Samoopazovanje in vpogled vase nam omogočata, da ugotovimo, kako delujemo v določenih okoliščinah. Naši občutki in čustva so kot smerokaz, ki nam kažejo, kaj je potrebno spremeniti znotraj nas. Sposobnost transformacije, preoblikovanja negativnega v pozitivno, destruktivnega v konstruktivno je odvisna od namena in pripravljenosti posameznika, da naredi spremembo oz. spremeni pogled nase in življenje nasploh. Vodilo so ljubezen, zdravje, notranji mir, občutek hvaležnosti in spoštovanja, sprejemanje sebe in drugih, takšne, kot smo…

 

Piše: Maja Škvarč, External link opens in new tab or windowwww.childsfairytale.com