10. OBLETNICA VRTCA METULJ

 

»Od prvega dne sem bila skromno prepričana, da mi bo uspelo. Zato vem, da je danes ta vrtec res moj zaklad. Celo drznem si domišljati, da bom s tem vrtcem ustvarila delček popolnosti. Pripravljena sem na vse lepo in tudi manj lepo, čeprav še ne vem, kaj to točno pomeni.« To sem zapisala 13.5.2011, na dan otvoritve vrtca.

 

10 let pozneje sem prepričana, da je ta vrte moj največji zaklad. Na trenutke popoln, na trenutke malo manj, a zame popolnoma neprecenljiv. Teh prvih deset let je bilo posebno izkustvo. Med gradnjo tega vrtca – skupnosti, ki jo soustvarjamo, sem rastla tudi sama. Pred desetimi leti sem zapustila varno in dobro plačano službo ter stopila na neznano pot. Klic duše, da stopim na novo pot je bil močnejši kot ostati v udobju znanega. Ta moja pot se je začela s pismom županu, da želim odpreti svoj vrtec, ki mu je cel teden pozneje sledil sestanek z vodjo oddelka za predšolsko vzgojo go. Fabčič. Čeprav mi občina finančno in prostorsko ni mogla pomagati, so mi dali zagon, ki sem ga potrebovala že samo z besedami: »Če resnično želite odpreti vrtec in je to vaša globoka želja, potem vam bo to tudi uspelo.«

Čeprav sem od tega trenutka videla uresničenje svoje vizije, je bila pot do odprtja, ki je sledilo leto in pol pozneje, dolga in polna preizkušenj za moj naiven, mladostniški pogled na življenje z vstopom na samostojno podjetniško pot. A danes vem, da je prav ta mladostniška naivnost bila ključna za uspešno odprtje tega vrtca. Prav tako kot vem, da vsaki stvari, ki si jo domislimo, lahko vdihnemo življenje. Kljub vsem oviram na katere sem naletela, sem se počutila izpolnjenja, saj sem vedela, da bom iz vsake bolečine lahko ustvarila tisto srčno željo.

Ime Metulj in simboliko preobrazbe sem izbrala zavestno in premišljeno, saj je poslanstvo vrtca Metulj otrokom zagotoviti najboljšo popotnico pri odraščanju in v času, ki ga ne preživlja s svojimi starši.

Moj cilj ob ustanovitvi vrtca je bil, da bi vsi otroci, ki bodo stopali skozi prag našega vrtca, bili deležni radostne preobrazbe v čudovite, pisane in edinstvene metulje.

Zaradi dragocenega vpogleda v dinamiko predšolskega obdobja in odraščanja otrok se danes še toliko bolj zavedam, kakšno sled odrasli puščamo otrokom.

Če se danes ozrem na svoje desetletno potovanje z vrtcem, lahko rečem, da je bilo zame to celostno potovanje: globoko, bogato, transformativno, takšno, ki je sprožilo val ustvarjalnosti, bogastvo novih pogledov in izkušenj, neprecenljivih zgodb, doživetji in trenutkov, ki puščajo sled hvaležnosti. Bili so tudi neuspehi, preizkusi in izzivi,  a skozi vse preizkušnje sem rastla, pa čeprav lahko priznam, da včasih neprostovoljno.

Zelo globoko spoznanje zame je bilo tudi, koliko angažiranosti, volje, časa in odgovornosti zahteva podjetje. Tudi to zadnje leto dni, ko se soočamo s pandemijo, sem bila pred preizkušnjo vere v svoje cilje. Ni bilo enostavno, ampak test preizkušnje je opravljen. 

 

Hvaležna sem, da imam čudovito ekipo strokovnih sodelavk, ki sledijo viziji vrtca in s tem pomagajo, da skupaj pišemo zgodbo, kjer je v središču otrok. Cenim njihovo delo in predanost, s katero izkazujejo pripadnost našemu vrtcu. Veseli me, da skupaj rastemo tako na profesionalnem kot osebnem nivoju. Zavedam sem, da bi moja ideja brez predane ekipe, ostala samo to: ideja.

 

Posebna zahvala gre pedagoški vodji Jelki, za strokovno podporo pri soustvarjanju vizije, za njeno predanost na izobraževanjih in pri neposrednem delovanju v oddelkih, kar prinaša velik doprinos vrtcu Metulj.

 

Vzgojiteljice Katarina, Alenka, Anja, Gaja, Karin, Polona, hvala vam, ker ste utelešenje moje vizije in pomagate soustvarjati uspešno zgodbo našega vrtca.

 

Hvala tudi vsem staršem, ki nam zaupate svoje otroke. Vem, kako težko je to in čutim globoko odgovornost ob tem dejstvu. Hvala za razumevanje, sodelovanje in podporo. Zaradi vas je ta skupnost takšna, kot je: topla, prijetna in fokusirana na otroke.

 

Hvala tudi vsem zunanji izvajalcem s katerim sodelujemo že od začetka ter hvala tudi vsem poslovnim partnerjem.

 

Za konec naj povem, da ob odpiranju vrtca nisem slutila, da bom pri spremljanju in opazovanju otrok v njihovem najbolj delikatnem obdobju odraščanja, tudi sama podvržena globoki transformaciji. S hvaležnostjo sem se podala v odkrivanje globljega smisla življenja in ugotovila, da obstaja mnogo več kot samo to življenje. Pot me je vodila na študij psihološke astrologije.

 

Čeprav nikoli nisem mislila, da bom ljubezen do astrologije delila z drugimi, so mi bili prav naši Metulji navdih, da sem ustvarila spletno stran External link opens in new tab or windowwww.lunine-modrosti.si, kjer nam je astrologija oz. »jezik energije«, kot ji sama rečem, lahko zelo dragocen. Še posebej svetla in dobrodošla popotnica je ravno pri razumevanju naših najmlajših, ki še odraščajo - drobnih bub, ki si želijo čim bolj radostne preobrazbe v čudovite, pisane in edinstvene metulje.

S hvaležnostjo, ponosom in ponižnostjo gledam v to desetletno potovanje, ki je zame potekalo tako na notranji kot zunanji ravni. In z novim upanjem in vizijo pozdravljam naslednji 10 let.


Nives Jurman

Ustanoviteljica in direktorica vrtca Metulj

 

 

 


ŽE 5.LETO ZLATIPonosni in hvaležni za ponovno usvojeno ZLATO priznanje na natečaju Najbolj športni vrtec za šolsko leto 2019-2020.


Hvala Zavodu RS za šport Planica za vso organizacijo ter MIZŠ za spodbudne besede in podporo projekta.


Mi pa že stopamo novim športno-izkustvenim zmagam naproti.  


Kot pravi ministrica prof. dr Simona Kustec:

“Zdravo življenje, dobro počutje in obilica samozavesti, ki jo otrok prejme preko športa, je odlična odskočna deska v srečno in zdravo življenje.”
 

 

 

 

 


NACIONALNI MESEC SKUPNEGA BRANJA


V letošnji NSBM vstopamo z zavedanjem pomena negovanja medsebojnih vezi.


Zakaj?


Letos, ko se nam v mesecu, ki spodbuja branje in neguje bralno kulturo ne boste mogli pridružiti smo poiskali nov način povezovanja.


Svojo izbrano knjigo boste lahko prinesli v vrtec in ena izmed strokovnih delavk jo po prebrala pod našim bralnim dežnikom.


Drage družine, hkrati pa vas spodbujamo k rednemu branju kakovostne literature in osvojitvi glavne nagrade. Vse družine, ki boste od 8.9.2020 (mednarodni dan pismenosti) do 11.10. prebrale 20 knjig dobite- presenečenje.


In kako bomo vedeli, da ste prebrali 20 knjig?


V vrtec prinesti listek, opremljen z imenom otroka, naslovom in avtorjem prebrane knjige in ga vstavite v skrinjo. Prosimo vas, da listek opremite z zaporedno številko.


Prijetno druženje s knjigo drage družine!


 

 

 

 

 


POROČILO LDN ZA ŠOL LETO 2019/20

 

Kakšno leto!

Nepredvidljivo!

Kakršno je življenj samo.

Sama to novo realnost razumem kot ponujeno priložnost za poglobljeni pogled v notranji in zunanji svet.

Zahtevna naloga! Ki terja od posameznika odgovorno držo. Jo zmoremo?

 

Ko berem poročila strokovnih delavk me preplavlja dober, pomirjajoči občutek. Neizmerna hvaležnost - za vztrajnost, na poti imenovano vseživljenjsko učenje. Ponos, da smo skupaj zmogle ťodstranjevatiŤ ovire in prepoznale, da ni resnice, je le notranja resnica, ki zamegli, da bi ťposkrbeli, da bistvene stvari ostanejo bistveneŤ (C. Johnson).

In kot pravijo strokovne delavke:

ˇ         ŤLetošnje leto je bilo z vseh vidikov izredno zanimivo, ustvarjalno, prijetno in spodbudno.Ť

ˇ         ťVnesti sebe, svoj pristop, kar mi je bilo omogočeno. Slišati, upoštevati in nadgraditi, otroku postaviti izziv.Ť

ˇ         ťO vsem smo se znale odkrito pogovoriti, prihajati skupaj do zaključkov in razmišljati o svojem delu. Pogovori mi pomenijo širši vpogled v dogajanje.Ť

ˇ         ťVelikokrat kot posameznik vidiš zadevo na en način, …kajti vsak posameznik nosi odgovornost, ki posledično privede do uresničevanja ciljev organizacije, ustanove, torej našega vrtca.Ť

ˇ         ťVerjamem, da vedoželjnost brez odgovornosti do sebe in drugih lahko rani ter odgovornost brez vedoželjnosti ugaša igrivost. Šele preplet obeh ustvarja in nagrajuje.Ť

Učeče se organizacija je v resnici postala naša skupna usmerjenost. Visoka stopnja strokovne povezanosti, ki strmi k: biti boljša, strokovnejša, odgovornejša, kreativnejša, avtonomnejša…

Ustvarile smo prostor za rast in napredek. Lasten. In otrok, ki so nam zaupani.

 

Kljub temu, da smo vrata zaprli za dva meseca, da nam ni uspelo v celoti realizirati vseh nalog, smo leto uspešno zaključili.

Sprejeli smo situacijo, se ji prilagodili in povezali z našimi otročki ter njihovimi starši preko Facebooka s pestrimi namigi, kako se preko igre povezati z vrstniki  na daljavo. 

 

GIBANJE

Športna pedagoginja je cilj ťbiti osredinjen na otrokaŤ prepletala z ozaveščanjem otrok glede njihove odgovornosti, s katero vplivajo na uresničitev lastnih želja in potreb.

Zaveda se, da je gibanje otrokova osnovna dejavnost, ki pospešujejo ostala področja njegovega razvoja.

Kajti pri otroku se znotraj gibanja paleta čustvenih stanj neprestano spreminja, gibanje otroku nudi pridobivanje socialnih veščin, igre spodbujajo njegovo gibalno in miselno kreativnost ter razvijajo vsa druga področja dejavnosti. Zato je zelo pomembna drža športne pedagoginje, ki skrbno zastavlja učno okolje in razume ter pozna otrokove razvojne značilnosti.

V letošnjem šolskem letu je prednostne naloge s področja gibanja precej prepletala med seboj. Veliko je bilo načrtnega povezovanja z angleščino ter s knjigo.

Kulturno dediščino je vključevala preko gibalnih iger naših babic in dedkov, ki jih starejši otroci že dobro poznajo, najmlajši pa so jih odkrivali na novo.

Žal je letošnja situacija, COVID 19, preprečila srečanje treh generacij in s tem povezano seznanitvijo novih iger naših prednikov.

Smo pa uspešno realizirali projekt ťSimbioza vrtecŤ in preživeli prijetno dopoldan s starimi starši. Odšli smo na pohod po naši bližnji okolici.

Preko iger so tudi utrjevali ekologijo: razvrščali so pripomočke ťsmetiŤ na svoja mesta, skrbeli za naravo na pohodih ter na drugih športnih dogodkih (kros, drsanje…).

Zaradi epidemije so nekatere dejavnosti odpadle (plavalni tečaj, gibanje s študenti), k nekaterimi pa smo jih povabili preko Facebooka (Tek podnebnih sprememb, Pot ob žici). A kljub temu so vsi naši otroci osvojili Malega sončka. Čestitam!

 

Športna pedagoginja z opazovanjem, načrtovanjem vsebin in pristopov, s pripravo varnega in stimulativnega učnega okolja ter z nenehnim preverjanjem sebe, pušča v otroku sledi, ki vodijo v trajne gibalne navade.

 

EKOLOGIJA

V prizadevanju, da bi nam letos uspelo uresničiti tezo, da je naše igrišče idealno okolje za odkrivanje, opazovanje in raziskovanje rastlinskega in živalskega sveta smo se povezali z mamico Sabino. Izdelali smo načrt izboljšav, nakupili vse kar je bilo predlagano, povabili k sodelovanju starše, izvedli delovno akcijo v okviru spoznavnega srečanja in skozi leto pričakovali rezultate, ki pa jih kar ni bilo.

Epidemija nam je preprečila, da bi s pomočjo strokovnjaka odkrili razloge za to.

Potrebna bo temeljita samoevalvacija sleherne med nami in skupna odločitev kako naprej.

 

V ekološkem kotičku so skrbeli za rastline, preverjali vlažnost zemlje, zalivali, spomladi posejali oz. posadili, a zaradi epidemije niso uspeli presaditi na gredico.

Lepo so skrbeli za zeliščno špiralo. Pleli. Porezali meto, meliso, žajbelj, jih posušili, shranili in podarili staršem ob koncu koledarskega leta.

Letos jim je uspelo kontinuirano opazovati izbrano drevo.

Pisančki so ekološki kotiček oplemenitili z drevesom, ki sta ga izdelali strokovni delavki, in ga skupaj z otroki (po predhodnim opazovanjem v naravi) dopolnjevali oz. spreminjali (listje, ptički, sneg).

Zlatooki pa so svoje drevo fotografsko beležili. Opazovali raziskovali, pogovarjali, ustvarjali (z listjem, plodovi, lubjem, vejicami) in s tem procesom globalno širili svoje znanje in spretnosti (med drugim - izdelali družabno igro Kostanj ne jezi se).

V samem procesu sem letos opazila mnogo več prenosa z izobraževanj in zavedanje vloge strokovnega delavca v igralnici osredinjeni na otroka.

Več je bilo usmerjenosti na posameznega otroka z vidika njegovega močnega področja. Zaradi notranje motivacije je otrok lažje artikuliral svoje interese in pridobival nova spoznanja in izkušnje.

V obeh skupinah je bilo več prostora za spoznavanje žuželk, kar je lepo dopolnilo življenjski krog in soodvisnost rastlinskega in živalskega sveta.

Učno okolje je otrokom omogočalo spodbude za sodelovanje, vedoželjnost, nagovarjalo k tveganju (semena, zalivanje, poskusi), ustvarjanju (ponujeno jim je bilo več nestrukturiranega materiala) in doživetju estetskega užitka.

 

Dejavnosti, lastna aktivnost, opazovanje, razvijanje pozornosti do narave, planeta, ubesedovanje vsakdanjih navad.... je le delček, a ZELO pomemben!

Kajti živimo v podnebni krizi, zato je potreben razmislek o lastnih dejanjih, stališčih v luči prihodnosti. In našega vpliva nanjo.

 

JAZ TEBI – TI MENI

Umeščanje knjige med prednostne naloge vrtca dokazuje našo družbeno odgovornost!

Želja, da se pogovarjamo o prebrani knjigi, da si izmenjamo vtise, občutke, rastemo in bogatimo ob njej, smo letos uresničile. Še več, tekst iz knjige Moje življenje je moja odgovornost Petra Molarnega je bila rdeča nit letošnjega izobraževanja. In dodana vrednost naši rasti!

 

Septembra smo ponovno namenili veliko pozornosti k dvigu bralne kulture v sodelovanju s starši in NMBS.

ťBralni dežnikŤ je bil s strani staršev dobro obiskan. Veseli nas, da so se tudi letos odzvali starši druge narodnosti in brali v svojem materinem jeziku.

In krepili vrednostno sporočilo knjige!

 

Letos smo namenili posebno pozornost lutki, ki je močno izrazno sredstvo za najmlajše. Smo redni obiskovalci LGL, ki ga otroci doživljajo navdušujoče. Z vsemi čutili. In občutki.

A v vrtcu smo ji gotovo namenili premalo pozornosti.

Zlatooki so izbrali vsak svojo najljubšo pravljico, lik iz nje in ustvarili lutke, ki so krasile njihov bralni dežnik. Vzpodbujali smo jih k izbiri različnega materiala in tehnik. In kasneje k ustvarjanju lastnih predstav in dramatizacij znanih besedil.

Pri Pisančkih pa je lutke izdelala strokovna delavka, s katerimi so skozi celo leto otroci podoživljali, razčiščevali svoj notranji svet in ga pričeli razumeti, igrali različne vloge in krepili medsebojne stike.

Otroci so z aktivno lutkovno dejavnostjo vstopali v ustvarjalni proces in s tem krepili zavest o sebi. Zmorem znam. Vrstniki, moja Gaja, Karin, Anja, Alenka, Jelka, Katarina, Nives me gledajo. Poslušajo. So navdušeni. Ploskajo mi!

Smo pa tudi me pripravile vrsto predstav zanje: predstava o volku, Piščanček Pik, Zvezda Želja.

In letos nam je uspelo (kar bi si želeli večkrat, a cena izvajalcev je za nas previsoka. Smo majhen vrtec) gostiti gledališče v naši hiši! Obiskalo nas je Gledališče Smejček s predstavo Zlati lonček. Otroci so neizmerno uživali!

           

Pomen lutkovne umetnosti je vzgoja in hkratno nagovarjanje k obiskovanju gledališč, kulturnih prireditev za vse življenje.

 

Zlatooki so letos bogatejši za spoznanje namiznega gledališča - kamišibaj, katerega so otroci zelo radi uporabljali za dramatizacijo, igrali so različne igre s pomočjo kart: rime, besede na podani glas….. Za razvijanje grafomotorike so otroci večkrat posegali po črkah Montessori. Črke, največkrat stavnica, so jih spodbujale k ustvarjanju novih besed, ob katerih so se neizmerno zabavali.

Pri Zlatookih so vsi, razen enega otroka, ker se po epidemiji ni vrnil v vrtec, uspešno zaključili Ciciuhca, pri Pisančkih pa ni uspelo le dvema otrokoma. Iskrene čestitke vsem! Staršem, otrokom in strokovnim delavkam.

 

Mesečni načrt, ki smo ga skrbno, strokovno in redno reflektirali in načrtovali je gotovo botroval k realizaciji nalog in ciljev, ki smo jih za letos načrtovali. Tako je bilo mnogo več menjav knjig, revij vezanih na vsebino, ki so se odvijala v oddelku in tudi knjiga ťmesecaŤ je dobila svoje mesto in veljavo. Tudi v bodoče moramo ohraniti ta segment in ga nadgrajevati.

 

ANGLEŠČINA

Z dobro prakso iz šol leta 2018/19 smo nadaljevali tudi letos. Ga Polona in kasneje strokovne delavke so uspele ohraniti otroško radovednost in navdušenje nad usvajanjem angleških besed.

Strokovne delavke so pano v kotičku za opismenjevanje redno menjavale in dopolnjevale z novimi besedami z namenom ohranjanja interesa, medsebojnega sodelovanja in usvajanja novih besed.

Za prihodnje šolsko leto bi bilo smiselno razmisliti, skupaj z otroki, na kakšen način, kam, kako bi zbirali že usvojene besede, pesmi…

Žal nam je epidemija preprečila zaključno predstavitev, ki je bila vedno dobro obiskovana in navdušujoča za vse deležnike.

 

Hvala Polona še za eno čudovito, pestro in bogato leto!

 

KULTURNA DEDIŠČINA

Počasi se v nas krepi pomen ljudskega izročila. Kar me zelo veseli!

V sodobnem času se marsikaj izgubi. Pozabi. Zato je toliko bolj pomembno zavedanje, da nas poznavanje ljudskih pesmi, šaljiv, izštevank, običajev…bogati in ohranja kot narod.

 

Letos smo pesmim, plesu in rajalnim igram dodali običaje in šege.

Zlatooki so že znanim rajalnim igram, pesmim dodali pesmi povezane z običaji (Škoromati). Kaj več pa jim je tudi na tem področju zagodla epidemija.

So pa bili otroci s Škoromati dejavni kar nekaj časa; dal jim je možnost izbire glede na njihove interese, jim razširil vedenje z širšim družbenim okoljem (obrobje Brkinov), razvijal matematični jezik, ustvarjalnost, vztrajnost. In na koncu-zabavo! Kot nekoč.

Vedno sem zagovarjala tezo, da mora predšolski otrok najprej spoznavati svojo kulturo, deželo in se šele nato (v vrtcu, seveda) podati v svet. A v vrtcu Metulj so zastopani tudi drugi narodi. In iz spoštovanja do kulture starša in posledično otroka, bi bilo potrebno v prihodnje iskati povezave, razlike… Na ta način bi izkazovali spoštovanje in hkrati bogatili drug drugega z različnimi kulturnimi vrednotami in načinom življenja.

Pisančki so skozi celo leto prepevali in poslušali ljudske pesmi, razvijali ritmični in melodični posluh ter izvajali preproste, otrokom primerne gibalne korake.

S knjigo Enci benci na kamenci so se otroci srečali z izštevankami, šaljivkami in jih znova in znova poslušali. Otroci so se ob poslušanju neizmerno zabavali, smejali in izražali navdušenje. Izštevanke smo povezovali tudi z drugimi področji ( vlak, Piščanček Pik, drevo…), ki jih je vzpodbudil k igri, razvijanju matematičnega jezika, spoznavanju okolja, družbe in k ustvarjanju.

Ritem, smešne besede, njim mestoma nepoznane, so bile vir govornega izražanja. Napredka. Kar me nagovarja k odločitvi, da bi otroke vzpodbudili k tvorjenju lastnih rim, šaljivk, izštevank in jih zbrali v knjigi, morda v reviji Metuljev let ali….

Kot sem že omenila, družba se skozi čas spreminja, a z lastno šaljivko, izštevanko otrok razvija nove ustvarjalne možnosti, ki temeljijo in imajo izhodišče (J.Bogataj) v našem ljudskem izročilu.

Tudi letos nismo pozabili na Vseslovensko petje, a prepevali smo tako kot po širni Sloveniji. Doma. S svojimi najdražji. 

 

SKRB ZA ZDRAVJE                                                                            

V času, ko je v javnosti tako močan poudarek na higieni rok, sem prepričana, da večini predšolskih otrok to ne predstavlja večjo oviro.

Strokovni delavci ves čas posvečamo veliko skrb osebni higieni. In iz ponavljanja nastane navada. Dnevna rutina, ki ima svoje zakonitosti, svoj ritem iz dneva v teden v leto, vnaša v otroka varnost in red. In predvsem, če ima pri tem besedo. Da lahko vsak posameznik prispeva svoj delež pri oblikovanju pravil, bo toliko lažje ta pravila ponotranjil in implementiral.

Skrbimo za zdravo in kulturno prehranjevanje, za vnos pijače, predvsem vode oz. nesladkanega čaja skozi dan, bivanja na prostem, vključujoč  pet dnevnega bivanja na ranču Kaja in Grom ter zimovanja na Pokljuki. Letovanje na Debelem Rtiču pa je že iz znanih razlogov odpadlo.

V prihodnosti upam, da bodo te oblike ponovno vpeljane, saj vemo, da lahko z redno telesno aktivnostjo, zdravo prehrano, dobrimi socialnimi stiki in duhovno dimenzijo - zase naredimo največ.

Odgovorno in varno bivamo na prostem – zaščiteni s sončno kremo, pokrivali in sredstvi proti klopom.

 

SODELOVANJE S STARŠI

Bilo je povezovalno leto. Usmerjeno k skupnemu cilju – delovati v dobro otrok. Bilo je čutiti naklonjenost, medsebojno povezanost, zaupanje. Zavedanje, da smo drug za drugega pomemben člen. Partnerji, ki smo soodgovorni za optimalen otrokov razvoj.

Skupnih srečanj je sicer bilo nekaj, a je epidemija posegla tudi v ta segment. Nekaj sem jih že omenila, dodala bi tradicionalno božično-novoletno srečanje, ki je vedno dobro obiskano in čarobno. Letos smo brali našo avtorsko pravljico Zvezda Želja in vsaka družina je oblikovala svojo zvezdo želja iz modelirne mase.

Tudi zaključek šolskega leta je bil letos drugačen. Obe skupini sta pripravili videoposnetek, ki je zajemal predstavitev skupine, prikaz dnevne rutine in različne procese, ki se odvijajo v vrtcu. Starši so se odzvali izrazito pozitivno, bili so presenečeni in hvaležni za naše delo.

 

SODELOVANJE Z OKOLJEM

Za letošnje leto smo bili dogovorjeni za sodelovanje z Domom starejših občanov. S koordinatorko doma sva dorekli načrt sodelovanja, jeseni nam je zagodel dež, kasneje pa koronavirus. Tudi z nekaterim drugimi zunanjimi sodelavci nismo mogli realizirati sodelovanje, a kljub temu smo program kvalitetno izvedli, za kar se vsem iskreno zahvaljujem:

ˇ         Veganski restavraciji

ˇ         Poloni Mikuž INI-MINI

ˇ         MOL-u (oddelek za šport, program Mali sonček)

ˇ         Lucky Luki (drsanje)

ˇ         Planetu otrok (zimovanje)

ˇ         Zavodu za šport RS Planica (nagradni natečaj ťNajbolj športni vrtec – šport in vrtec na daljavo pomlad 2020Ť)

ˇ         ŠD Novinar ( jesenski kros v lastni režiji)

ˇ         Simbiozi giba (projekt ťSimbioza VRTECŤ- pohod s starimi starši)

ˇ         LGL

ˇ         Knjižnici šiška

ˇ         ZD Šiška, medicinski sestri Vesni

ˇ         Jahalnemu klubu Rožnik

ˇ         Ranču Kaja in Grom

 

STROKOVNO IZPOPOLNJEVANJE

Postopoma smo prihajali do te stopnje izobraževanja, ki bi jo lahko postavila kot referenčni okvir za odgovorno strokovno delovanje v vseživljenjski učeči se družbi. Zavedamo se pomena našega dela, ki ga odgovorno in z naklonjenostjo opravljamo in se hkrati zavedamo, da ga ne moremo opravljati mehansko, vedno po istem postopku.

Letošnje izobraževanje so vse strokovne delavke ocenile pozitivno. Všeč jim je bila vsebinska raven, ki je zajemala zgodbe kot rdeča nit med aktivi in portfolio in jim ponudila novo znanje, širino in razvoj strokovne identitete. Uspelo nam je ustvariti klimo, ki je zagotavljala odprto komunikacijo, zavedajoč se, da kritično ocenjevanje lastne vloge ni kritika, temveč strmenje k prenovi mišljenja o praksi.

Kot razmišljajoči praktiki smo dosegli nivo, ki nenehno izpraševanje, samovrednotenje, iskanje novih oblik in pristopov  razume kot odraz odgovornosti za doseganje višje kakovosti svojega dela.

Letos je bilo drugačno leto. Leto pretresov, sprememb in sprejemanja nove normalnosti.

V času karantene smo bili medsebojno povezani preko ITK in smo nadaljevali z branjem in razmišljanjem o sebi, svojem delu in naših najmlajših in malo starejših. Ki smo jih zelo pogrešali.

 

Jelka Zornada,

Zunanja strokovna delavka

 

Ljubljana, avgust 2020

 

 

 

 

 


 

ZLATO PRIZNANJE

 

 

Že 4. leto usvojili ZLATO PRIZNANJE na natečaju “Najbolj športni vrtec” ter prejeli priznanje za najbolj športno fotografijo.

Ponosni in hvaležni.

 

 


 

SKUPNO BRANJE IN KULTURNA DEDIŠČINA

 

NMSB je med drugim tudi priložnost, da ujamemo odsev časa v katerem smo živeli kot otroci.

 

Z obujanjem našega otroštva otroku podarimo del sebe, ki ga čustveno nahrani, poveže s širšo družino, obogati, razširi njegovo igro ter dojemanje sveta.

Sodobni način življenja nam ponuja sobivanje različnih kultur in s tem spoznavne možnosti odkrivanja različnih kulturnih dediščin Slovenije in drugih Evropskih držav.

 

Globoke korenine, ki segajo v preteklost povezujejo miselnost sodobnega otroka z nekdanjim otrokom. Ne le da bo iz ljudskega izročila spoznal življenje otrok v preteklosti, njihove predstave o svetu, naravi in živalih, v teh obrobnih delih bo našel vse tisto, kar so stoletja doživljali slovenski otroci. V njih bo našel vero v delo, pravico in lepoto (Ramovš1982).

 

Spoštovani starši, stari starši…, pridite pod naš bralni dežnik! Radi vam bomo prisluhnili.

 

Jelka Zornada

Strokovna sodelavka vrtca Metulj

 

 

  POROČILO LDN ZA ŠOL LETO 2018/19

 

Pri našem delu so zelo pomembne lastne vrednote ter vedenje, da smo soodgovorni za družbeno klimo, okolje in vrednote, ki veljajo v skupnosti.

Pomembno je vedenje in zavedanje našega vpliva na vrtčevsko okolico in našo moč spremeniti oz. spreminjati jo.

Zato je avtonomnost ključnega pomena za nas, strokovne delavke, da bomo znale in zmogle suvereno delovati v svojem delovnem okolju.

Brez kontinuiranega izobraževanja in dela na sebi tej odgovorni nalogi ne bomo kos.

Zavedajoč slednjega skrbno načrtujemo cilje in jih po svojih močeh poskušamo uresničiti in slediti naši viziji. So pa seveda pri tem odstopanja, na katera ni moč vedno vplivati ali spreminjati. Mestoma, tudi razumeti ne.

Podobno je bilo pri komunikaciji, a je bila pri večini strokovnih delavk na zelo visokem nivoju. Omogočila je spoštljivo izmenjavo mnenj, stališč in nudila podporo, ki je omogočila notranje premike, spremembe, ki so vodile k osredinjenosti nase in zavedanju lastnih izzivov na svoji strokovni poti. In posledično zmanjševala osredotočenost nase v igralnici!

Vse več je načrtovanja vsebin s strani otrok, strokovni delavci pa so načrtovalci učnega okolja, ki podpira njihove ideje, interese, potrebe, njihov občutek pripadnosti, spoštovanja in pomembnosti.

V prihodnje nas čaka še nekaj nalog na področju prenosa dogovorov z jutranjih srečanj v aktivnosti po kotičkih.

 

Oblikovanje otrokovega portfolia je bil doprinos pri ozaveščanju našega vsakdana in prepoznavanje naših močnih in šibkih področij.

Soočeni smo bili z vrzeli pri opazovanju in spremljanju otrokovega napredka v smislu zapiskov in nikakor ne pri zbiranju materiala, morda delno pri izbiranju, a je seveda bilo  pri tem potrebno upoštevati tudi otrokovo starost.

Portfolio je namenska zbirka otrokovega dela, kar smo v celoti uresničili. Razviden je tudi otrokov napredek, v bodoče pa moram načrtovati izobraževanje v smeri otrokovih močnih področji, vrste inteligence in njegove možnosti za aktivno vlogo – Kako peljati otroka skozi proces lastnega učenja, se spremljati in si ob tem zastavljati cilje?

 

Delovno okolje so, razen ene strokovne delavke, ocenile kot stimulativno. Uspelo nam je ustvariti varno okolje, ki je spodbujalo ter podpiralo osebno in profesionalno rast. Okolje, kjer smo se učile strokovnega dialoga, medsebojne izmenjave izkušenj, mnenj in stališč z mojo povratno informacijo, podkrepljeno s teorijo vezano na njihovo delo.

 

GIBANJE

Skozi gibanje se športna pedagoginja trudi v otroku vzbuditi občutek sposobnosti, samostojnosti in odgovornosti in hkrati podpirati njegovo vedoželjnost in naravno veselje do gibanja.

Gibanje je uspešno prepletala s  prednostnimi nalogami in na ta način poskrbela za njihovo utrjevanje, poglabljanje in ozaveščanje.

 

Gibanje in kulturna dediščina: uspešno je v svoje ure vpletala gibalne igre naših starih staršev, ki so jih otroci nadgradili z lastnimi idejami ter ustvarjala ritem in gib ob slovenski narodni glasbi.

 

Gibanje in angleščina: so utrjevali predvsem spontano – med ogrevanjem,  gibalnimi nalogami in na poligonu. Pri mlajših otrocih pa predvsem pri pospravljanju športnih pripomočkov na svoja mesta (barve, števila).

Gibanje se že ves čas izkazuje kot odlično sredstvo za utrjevanje tujega jezika.

 

Gibanje in knjiga: knjige meseca ali knjige na nivoju vrtca, je sistematično in redno vključevala v gibanje na več načinov:

Kot imitacija gibanja glede na vlogo lika v knjigi

Imitacija zgodbe

Uporaba likov kot pomoč pri učenju drugih gibalnih vsebin (lovljenje/podajanje, vodenje žoge, kotaljenje…

Preko gibanja se večina otrok popolnoma vživi v like in zgodbo bolj poglobljeno spozna, saj jo doživi v aktivni vlogi.

 

Gibanje in ekologija: razvrščanje pripomočkov na svoja mesta; igra : ťČiščenje dvoriščaŤ (jeseni – listje, pozimi – sneg).

 

Športna pedagoginja je tematske sklope v gibanje vpletala skozi celo leto. Nekateri projekte, kot npr ť Tek podnebne solidarnostiŤ, ki  je podpiral tudi problem plastike, o kateri smo se pogovarjali v  jeseni, a zaradi umanjka kontinuitete strokovne delavke tega oddelka verjamem, da je bilo najino prizadevanje premalo, da bi otroci ponotranjili problem plastike v našem vsakdanu in ozavestili pomen teka z družino.

V prihodnjem šol letu bomo do te problematike zavzeli odgovornejšo držo.

 

Letos smo nagradi ťNajbolj športni vrtecŤ dodali tudi nagrado za ťNajbolj športna fotografijaŤ kar dokazuje našo visoko strokovnost in hkratno obvezo za naše nadaljnje delo!

 

EKOLOGIJA

Tudi letos nam ni uspelo povsem uresničiti tezo, da je naše igrišče idealno okolje za odkrivanje, opazovanje in raziskovanje rastlinskega in živalskega sveta skozi celo leto.

 

Da naše igrišče ne dojemamo kot interaktivno izobraževalno okolje, vidim največjo oviro pri strokovnih delavkah zaradi njihovega dojemanja in razumevanja le-tega. Kajti, pri otrocih ne moremo razviti odgovoren odnos do narave, če tega ne gojimo sami.

 

A vendar, strokovni delavki v skupini najmlajših otrok, sta otrokom igrišče približale kot čutno okolje. Zeliščno špiralo, figa, španski bezeg, rože sta uporabili kot vir zaznavanja različnih vonjav, barv in veselja (novoletna obdaritev staršev z zelišči, tudi starejši otroci) in čudenja.

V igralnici so uredili ekološki kotiček, kjer so opazovali rast rastlin, za njih skrbeli ter ugotovili, da iz vseh semen ne zraste vedno rastlina. In tako širili in poglabljali znanje o rastlinah ter pridobili osebno izkušnjo s področja vrtnarjenja.

Opazovali so žuželke, jih primerjali med seboj, opisovali in spoznavali njihov pomen v naravi.

Starejša skupina pa je opazovala in beležila vremenska stanja.

A žal tudi letos ni povsem zaživelo kontinuirano opazovanje izbranega drevesa skozi prizmo spoznavanja letnih časov.

 

Na pobudo mamice Sabine, smo se pridružili svetovni čistilni akciji World Clean Up Day in očistili našo okolico, za katero smo se trudili celo leto. Tako smo vsi skupaj razvijali pozitivnejši odnos do okolja in vrednote, ki zagotavljajo odgovornejši odnos do bivalnega prostora: ť Poglej, spet je steklenička od vode na travi! In TO plastična!Ť

 

JAZ TEBI – TI MENI

Pri opismenjevanju razumem vlogo strokovnega delavca predvsem kot otrokovega partnerja. Ki pozna otrokove razvojne stopnje in oblikuje zanj vzpodbudno učno okolje.

Lahko bi rekla, da smo pri tem dokaj uspešni. In sodelovanje z NMBS je le potrditev naše usmerjenosti k spodbujanju bralne kulture in bralne pismenosti. Z bralnim dežnikom smo ustvarili dobro bralno povezavo s starši in starimi starši, ki so nadgradili naša prizadevanja za negovanje ohranjanja slovenske ljudske pravljice in pravljice drugih narodnosti.

Zelo pomembno se mi zdi, da že pri najmlajših otrocih prepoznamo besedno inteligenco in mu ponudimo dejavnosti, ki ga nagovarjajo in razvijajo njegov razvijajoč interes za pisano besedo. In da sebe doživljajo kot avtorje.

Skozi leto smo ustvarili kar lepo število lastnih knjig, ki so obogatile njihov kotiček za knjige!

Pripravili so tudi knjižno polico za knjigo meseca kot učni pripomoček vsebine, ki se je odvijala v oddelku. Je začetek. In verjamem, da bomo strokovni delavci poglobili razumevanje pomena rokovanja s knjigo, njenega doprinosa pri pridobivanju novih znanj in duhovnih razsežnosti in prenos le-tega na otroka.

Otrok je v vrtcu Metulj vključen v okolje, ki ceni in podpira govorno in pisno komunikacijo. Je soustvarjalec odnosa, v katerem spoznava, da beseda razveseljuje, pomaga, podpira, razkriva, širi, uniči, boli, prizadene. In spoznava, da je pogovor ključ do rešitve. Pogovor, ki vsebuje elemente govora, poslušanja, slišanja, razumevanja, sporazumevanja, sprejemanja razlik, konfliktov in soočanja različnih mnenj z namenom najti skupni dogovor brez poraženca.

In kot sta mamica Špela in očka Tomaž zapisala v reviji Metuljev let: ťVerjameva, da knjige niso dobra naložba le za otroka, ampak se lahko ob skupnem branju tudi odrasli velik naučimo, mogoče celo več kot otrok. Branje misli v trenutku usmeri v sedanjost in razne skrbi o prihodnosti ali preteklosti precej hitro odplavajo mimo. ťČešnja na torticiŤ pa je možnost, da odrasli za trenutek, ob branju knjig, lahko prebudimo otroka v sebi.Ť

 

Sodobni čas terja od posameznika sposobnost odzvati se odgovorno, kritično, sodelovalno in subtilno.

Ena izmed tehnik, ki otroka vzpodbudi h kreativnemu mišljenju, je kritično razmišljanje. Otrok je po naravi zelo zvedav, kar je začetek kreativnega razmišljanja. Kadar tema pogovora dopušča, je dobro, da na njegova vprašanja odgovarjamo z odprtimi vprašanji z namenom, da otrok razmišlja divergentno, zna poiskati vire in da skupaj soustvarjamo nov pogled. Kar nam je uspelo v skupini Pisančki ob knjigi H. C. Andersen Kraljična na zrnu graha, ki jo niso poznali. Izpolnjen je bil pogoj, da so lahko otroci preko evokacije, realizacije pomena in refleksije razmišljali kreativno in uveljavili pravico do spoštovanja njihovega videnja in razumevanja ilustracij. In hkrati spoznavali, da znajo in zmorejo razumljivo izraziti se!

 

Naš vrtec obiskujejo tudi otroci mešanih zakonov, ki spoštujejo svoj materin jezik (angleški, beloruski, španski. ukrajinski) in jezik dežele v kateri bivajo.

Jutranji pozdrav v vseh jezikih je naša stalnica, kakor tudi branje pravljice staršev v svojem materinem jeziku, ob koncu koledarskega leta. Letos smo se naučili ukrajinsko pesem in verjamem, da bomo v prihodnje bogatejši še za kakšno.

Mami Kaja Meta v reviji Metuljev let: ťNaša skrivnost je, da njegov oči ne zna slovensko. Občasno ga zamika, da bi sinu kdaj kaj povedal po slovensko, potem pa spozna, da je bolje, da pove v dobri angleščini, kot v slabi slovenščini. Zato se oči z mami in Valom pogovarja angleško. Mami se z očijem pogovarja angleško, z Valom pa slovensko. Val se z mami pogovarja slovensko, z očijem pa po angleško.Ť

Smo redni obiskovalci knjižnice in vsi otroci so uspešno zaključili Ciciuhca.

Letos smo obisku LGL dodali tudi obisk Ljubljanske Opere in baleta, kjer smo razširili polje kulturniškega užitka in doživljanja. Prvi stik z operno hišo in predstavo je bil čudovit. Otroci so bili očarani in navdušeni. Predvsem, ker so imeli možnost ogleda kulturne hiše pod vodstvom kustosinje!

Obiskali smo tudi Etnografski muzej z namenom ozaveščanja pomena varovanja našega planeta in Prirodoslovni muzej, kjer smo si pod vodstvom kustosa ogledali razstavo o čebelah.

 

ANGLEŠČINA

Sodelovanje z go Polono je za naše otroke velik strokovni doprinos.

Aktivnosti, ki temeljijo na igri in popeljejo otroka v svet osvajanja angleških besed so zanimive, dinamične in hkrati poučne. Vrednost njenih uric je ohranjanje  otroške radovednosti in pričakovanj pri osvajanju novih besed. Kar dokazuje pano v knjižnem kotičku, ki je vsakodnevno obiskovan. Otroci opazujejo, razlagajo ťberejoŤ slike, risbe, fotografije in se učijo drug od drugega.

Tudi namizni kotiček sta, strokovni delavki v skupini Pisančki, obogatili z doma izdelanim spominom in pripomogli k večjemu osvajanju in zapomnitvi novih besed.

Ob zaključku šol leta so otroci svoje znanje z navdušenjem pokazali staršem. In povratne informacije s strani staršev so bila zelo vzpodbudne. In izražala veselje in zadovoljstvo.

 

KULTURNA DEDIŠČINA

S pesmicami, izštevankami, šaljivkami, plesi in igricami smo otroke popeljali v svet babic in dedkov oziroma prababic in pradedkov. Kajti izkazalo se je, da svet v katerega smo vstopali, je novo odkritje tudi za marsikaterega starša in tudi babico ali dedka.

 

Zato se mi zdi, da smo toliko boj dolžni ohranjati neizmerno bogastvo našega ljudskega izročila.

Pri teh prizadevanjih nas podpira tudi Vseslovensko petje, ki je potekalo že drugo leto.

Poklon pobudnikom in vsem, ki smo tisti trenutek povezani s pesmijo širom Slovenije!

 

V skupini Pisančki so se posvetili predvsem ljudski pesmi, ki so jo otroci dobro sprejeli. Radi so prepevali, rajali in razveselili svoje mamice in babice na srečanju treh generacij.

In to so dogodki, ki jih je potrebno negovati in ohranjati za prenos kulturne dediščine naslednjim rodovom.

 

V skupini Zlatooki so se letos odločili za stare predmete ob katerih so spoznavali njihovo uporabnost nekoč in danes. In kateri predmeti so jih morda danes nadomestili?

Kar nekaj predmetov so otroci prinesli v vrtec: likalnik, kavni mlinček, leseni lopar, majolko…. Na jutranjih srečanjih so se o njih pogovarjali, določili mesto zbiranja, njihovo uporabnost, njihov pomen in namen….

Ob Martinovem so otroci razvijali matematični jezik (pretakali tekočine), likovno ustvarjali (oblikovali posodic, jih poslikavali, izdelovali goske, risali s peresi…) prepevali poslušali deklamacije in zgodbe, ki so prispevale k ohranjanju ljudskih običajev.

Ko je deček prinesel koruzo smo se seznanili z ličkanjem, robkanjem, mletjem (v kavnem mlinčku) in ponovno utrjevali, razvijali matematični jezik (barva koruze, števila, tehtanje) vrsta moke in njena uporabnost (na srečanju s starši ob koncu koledarskega leta pekli piškote), pomen medsosedske pomoči in druženja po opravljenemu delu (primerjali preživljanja večerov nekoč in danes – pripovedovala lastno izkušnjo preživljanja počitnic pri stari starših), se naučili pesem in ples Ob bistrem potočku je mlin in ob tem spoštovali že narejeno koreografijo, ki je primerna za otroke (zaplesali staršem na božičnem - novoletnem srečanju, oblečeni v bele platnene noše) in likovno ustvarjali (med drugim - polento uporabili pri izdelovanju novoletnih čestitk).

Z lastno dejavnostjo so v jeseni otroci gotovo spoznali nekaj premetov in način življenja nekoč. Tudi Gregorjevo je že stalnica v našem vrtcu, a vendar se tukaj počasi spoznavanje zaključi.

Zato bo pri strokovnih delavkah potrebno utrjevati zavedanje, da se kot družba skozi čas spreminjamo in da je pomembno krepiti lastno odgovornost, da naše ljudsko izročilo ne šlo v pozabo.

 

SKRB ZA ZDRAVJE

Z odgovornim odnosom do varovanja in ohranjanja zdravja smo nadaljevali tudi v letošnjem letu.

Dosledno namenimo posebno skrb tako osebni kot tudi higieni prostorov in igrač.

Skrbi za uživanje zdrave in raznolike hrane, uživanju tekočine, predvsem vode in manj sladkanega čaja.

Veliko vrednost vidim tudi v tem, da vsi starši podpirajo našo odločitev pogostitve s sadjem ob praznovanju rojstnega dne otroka.

Z vsemi temi prizadevanji staršem nudimo oporo v procesu pridobivanja zdravih življenjskih navad.

Otrokom omogočamo veliko gibanja, tako v športni igralnici (oblečeni v športno opremo), kakor na prostem-na igrišču, drevoredu, travniku, v gozdu, zaščiteni pred soncem s sončno kremo, pokrivali in sredstvi proti klopom.

Še en vidik je za nas pomemben-duhovna dimenzija. Frankl meni, da je bistvo človekove biti dolžnost, da uresniči smiselne možnosti življenjskega trenutka.

 

SODELOVANJE S STARŠI

Že kar nekaj oblik sodelovanja sem omenila in ob tej priliki bi se še enkrat zahvalila vsem staršem za prijetna skupna doživetja in poudarila pomen le-teh, v korist otrok.

Naš odnos razumem kot partnerski odnos, kot odnos, ki je otroku vodilo na njegovi življenjski poti in izbiri poti. Kajti, če se od nas uči in opazi odprto, iskreno medsebojno interakcijo, zazna, da izbira težavne poti, v resnici ni težavna, temveč pot osvobajanja in življenjske radosti. In tako se bo lažje soočal z ovirami in gradil sočuten, odgovoren odnos s svetom.

Zato so tako pomembna in dragocena naša srečanja. A v teh hitro spreminjajočih družbenih vrednotah na-to vse prevečkrat pozabimo. In kakor strokovne delavke opažajo: ť…pa vendar bi bilo lahko povezovanja še več.Ť Sledi torej povsem logično vprašanje - kako in na kašen način povabiti starše k sodelovanju?

 

SODELOVANJE Z OKOLJEM

Brez zunanjih sodelavcev nam ne bi uspelo uresničiti našega poslanstva!

Iskrena hvala:

ˇ         Veganski restavraciji

ˇ         Poloni Mikuž INI-MINI

ˇ         MOL-u (oddelek za šport, program Mali sonček)

ˇ         Fakulteti za šport (gibanje pod vodstvom študentov)

ˇ         Lucky Luki (drsanje)

ˇ         Planet otrok (zimovanje)

ˇ         ŠUS Eurofitness (plavalni tečaj)

ˇ         Karitas – Slovenski Karitas (Tek podnebnih sprememb)

ˇ         ŠD Novinar (spomladanski in jesenski kros v Tivoliju)

ˇ         Zavod za šport RS Planica (nagradna natečaja ťNajbolj športni vrtecŤ in ťNajbolj športna fotografijaŤ)

ˇ         OŠ Koseze za uporabo tekalne steze za izvedbo jesenskega in spomladanskega krosa

ˇ         Timingu Ljubljana (Pot ob žici)

ˇ         LGL

ˇ         Operi in balet Ljubljana

ˇ         Etnografskemu muzeju

ˇ         Prirodoslovnemu muzeju

ˇ         Knjižnici šiška

ˇ         ZD Šiška, medicinski sestri Vesni

ˇ         Jahalnemu klubu Rožnik

ˇ         Ranču Kaja in Grom

ˇ         RKS Mladinskemu zdravilišču in letovišču Debeli Rtič

 

STROKOVNO IZPOPOLNJEVANJE

Glavno vodilo mojega vodenja strokovnih delavk, ki implementirajo metodologijo KzK je zavedanje, da je profesionalni razvoj standard, ki ohranja in širi strokovno znanje in hkrati dviguje samozavest, tako na profesionalnem kot osebnem nivoju.

Že obravnavano teorijo metodologije KzK smo ponovno predelovali, deloma zaradi prihoda nove sodelavke in deloma zaradi umanjka teoretičnega razumevanja igralnice osredinjene na otroka pri drugih sodelavkah.

Strokovne delavke, razen ene, so izrazile podporo k odločitvi in izrazile zahvalo ter potrditev lastnega uvida in napredka.

Večina strokovnih delavk se zaveda pomena vseživljenjskega učenja in zato lahko z vso odgovornostjo zapišem, da smo v letošnjem letu na tem segmentu naredili ogromno.

Dokaz, da delo na sebi rodi sadove.

In je spodbuda za pozitivno strokovno delo v bodoče!

 

Poudarit moram še en segment - komunikacijo.

 

V letošnjem letu je bila na zelo visokem nivoju. Omogočala je spoštljivo izmenjavo mnenj, stališč in nudila podporo, ki je omogočila notranje premike, spremembe, ki so vodile k osredinjenosti nase in zavedanju lastnih izzivov na svoji življenjski poti.

Za v bodoče ostaja potreba po izmenjavi praktičnega dela podkrepljenega s teorijo, tako pri aktivih kot pri portfoliu.

Individualne pogovore so strokovne delavke, razen ene, ocenile kot pozitivne, strokovne, dobrodošle in usmerjene v njihovo profesionalno in osebno rast ter napredek.

 

Strokovno znanje pa so strokovne delavke pridobivale tudi izven institucije.

Udeležile so se:

ˇ         Odnosi s starši-izziv-obveza

ˇ         Štirje letni časi-ljudski ples, pesem, glasba ter šege

ˇ         NTC seminar-dr R.Rajovič

ˇ         Vpliv zgodnjega razvoja za življenje.

 

 

Jelka Zornada,

zunanja strokovna delavka vrtca Metulj

 

Ljubljana, avgust 2019

 

 

 

 


Poročilo LDN šol.leto 2017/18V zavedanju, da je naša naravnanost, strokovnost in razumevanje le-tega, varno, ljubeče in spodbudno okolje za otrokov razvoj ter napredek ključnega  pomena, kontinuirano reflektiramo svoje delo z namenom  prevetritve lastnega razvojnega cikla v dobrovit otroka, ki nam je zaupan.

Danes smo v vrtcu Metulj že prepoznavni kot ustanova osredinjena na otroka. Kot ustanova, ki se zaveda pomena vseživljenjskega učenja in le-tega zmore ter zna prenašati na otroka. Kot ustanova, ki razvija, goji in vzdržuje zdrav življenjski slog. In ustanova, ki razmišljanje o sebi zanjo ni več ovira, temveč zaveza za kompetentno delo z otrokom in njegovimi starši.

Zato nam danes uspeva premikati raven profesionalne rasti v osebno zadovoljstvo in učinkovito razvijanje znanj, spretnosti in prepričanj, ki jih potrebuje otrok za življenje v odprti, demokratični družbi.

Ocenjujem, da je pred nami še kar nekaj izzivov, a ključnega pomena je pripravljenost strokovnih delavcev učiti se gledati na svet iz različnih kotov, delovati sodelovalno, spoznavati lastno kulturo in kulturo drugih narodov, jo vključiti v dnevne aktivnosti in s tem obogatiti otrokov svet, vključno z gibanjem, knjigo, angleščino in razvijajočim se odnosom do zemlje.

K uspešnemu uresničevanju naše viziji in poslanstva prispeva tudi vsakoletno snovanje novih vsebin, ki podpirajo in hkrati razvijajo našo rast.  

V letošnjem letu smo se odločili za dva nova projekta: Ambasadorji živali  in narave ter Otrokov portfolio.

Pri predstavitvi projekta Ambasadorji živali in narave smo s strani predlagateljev občutili njihovo visoko spoštovanje do živali, narave, njihovo razumevanje in enkratni pristop, ki nas je nagovarjal k razmisleku o lastnem odnosu do sobitij.

Skozi leto se je izkazalo, da smo premalo konkretizirali naloge in pričakovanja ter spregledali, na eni strani, da so v projekt vključeni predšolski otroci in na drugi, manko lastne odgovornosti. Vsa ta dejstva so botrovala odstopu od projekta, a ne k nadaljnjemu sodelovanju na Ranču Kaja in Grom, kjer vedno preživimo bogate, poučne in sproščujoče dni v naravi.

Tudi letos je bilo tako. Znova smo se razveselili, žabice Marinke s prijateljicami, krapa Štefana, belouško Evo Rudolfa, kozice Marjetico in Lili, ovčke Julije, Bino in Tino, vietnamsko pujso Čunolino, slepo psičko Kalo in Žabo, ki hodi po treh nogah, prijaznega in velikega psa Maxa, kokoši, petelina, račke ter 13 prijaznih konjev.

Obnovili in nadgradili smo spoznanja o živalih, njihovo govorico in obnašanje, kako pravilno rokujemo z njimi, pravila jahanja in jahanje ter spoznavali gozdne živali ťponočiŤ (o, kako smo bili pogumni!!). Spoznali smo svet žužkov in predvsem: vsa živa bitja slišijo, vidijo, čutijo!

 

Sodelovanje z go Darjo Žnideršič je zame dodana vrednost! Vzpodbuja me k evalvaciji lastnega odnosa in razumevanja živali ter zavedanja mojega vpliva na otrokov odnos do sobitij. In k  zavedanju, da se moramo truditi postati kritično razmišljajoči posamezniki, ki zmoremo prepoznati odklone pri svojem odnosu do narave, živali in se otresti napačnih predstav ter stereotipov.

Otrokov portfolio je dokument dokazov njegove rasti, razvoj, napredka, učenja. Je proces v katerem je otrok spoznaval samega sebe, svoje interese, močna in šibka področja, svoja razmišljanja in aktivnosti. Z zavestnim zbiranjem in shranjevanjem je bil vpet v proces, ki se je ves čas razvijal in mu   pomagal ozaveščati lastni razvoj in napredek.

Skozi celo leto sem vodila izobraževanje strokovnih delavk, kjer so pridobivale znanje in predvsem spoznanje, da je vodenje portfolia miselni proces, ki zahteva svoj čas in obenem nudi priložnost profesionalnega razvoja. Tako sem prepričana, da bo portfolio v prihodnje odražal preseganje preteklega in sedanjega.

Vsekakor pa s(m)o letos opravili veliko delo. V zadovoljstvo otrok in staršev.

 

Gibanje

Športna pedagoginja s svojim zgledom in ljubeznijo do športa otroke navdihuje zanj, posebej tiste, ki jim šport ni blizu oz katerim znotraj družine ne predstavlja večje vrednote. Svoje poslanstvo prilagaja in nadgrajuje skozi različne situacije v interakciji z otrokom in upoštevajoč vsebino, ki se odvija v oddelku ali pri angleščini.

Letos je otrokom na začetku vadbe dopustila več svobode gibanja, vzpodbujala, da naredijo čim več sami in se učijo na lastnih napakah.

Uspešno je vodila in realizirala Malega sončka, krose (s starši je bilo ponovno navdušujoče), sodelovala pri organizaciji plavanja in drsanja za starejše otroke, pri pohodu Pot ob žici in jahanju.

 

In s svojo visoko strokovnostjo ponovno prispevala, da je vrtec Metulj pridobil Zlato priznanje za najboljši športni vrtec v šol letu 2017/18!

 

Ekologija

Lansko leto sem v poročilu zapisala, da nas letos pri ekologiji čaka še kar nekaj izzivov. Predvsem na področju izkustvenega učenja in aktivnejšega sodelovanja s starši in okoljem.

Bistvenega premika v tej smeri nismo storili, ostaja naloga za prihodnje. Potrebna bo konstruktivna  samoevalvacija in načrtovanje preverljivih ciljev z namenom ponotranjati spoštljivo sobivanje z naravo.

Ker nam naše igrišče ponuja poleg igre tudi možnosti za raziskovanje in odkrivanje rastlinskega ter živalskega sveta, se mi zdi nedopustno, da ne bi to naravno danost k zavedanju in ozaveščanju soodvisnosti za skupno dobro izkoristili. In storili pomemben korak k skrbi za naš planet.

 

Seveda pa smo trajnostno naravnani.

Naša zeliščna špirala, ki jo dojemam kot globalno interaktivno izobraževalno okolje in pridobivanje vrednot – zelišče kot darilo staršem, je primer dobre prakse.

Skrb za ptice v zimskem času z jabolčnimi in hruškovimi peškami, lojnimi pogačami, priprava gredic na zimski počitek, ločevanje odpadkov, baterij,  zbiranje zamaškov, uspešno prenašamo na najmlajše otroke in posledično tudi na nekatere odrasle.

 

 

Angleščina

Za otroka je vstopanje z go Polono Mikuž (INI-MINI) v svet angleškega jezika pozitivna izkušnja, ki bogati njegov domišljijski svet, besedni zaklad in posluh za jezik preko zanimivih, poučnih, zabavnih ter aktivnih dejavnosti, ki temeljijo na predhodnem otrokovem znanju.

Ga Polona tudi najmlajše otroke začara, navduši in pritegne k sodelovanju. Kar je tudi dokazala zaključna predstavitev staršem.

 

Kulturna dediščina

Od ljudskih pesmi in rajalnih iger večjega koraka naprej nismo naredili.

A da ne bo nesporazuma: rajalne igre in ljudske pesmi so naša pomembna dediščina, ki se prenaša iz roda v rod!

Od našega lastnega odnosa do kulturne dediščine, vedenja in interesa je odvisno, kako se bo otrok odzval, izvajal, varoval in ohranjal ljudsko izročilo.

Vsi skupaj imamo priložnost, da spoznavamo sporočila naših prednikov, njihovo okolje, navade, običaje in ob tem doživljamo nekaj novega in se hkrati seznanimo, da se vse skozi čas spreminja. In to spoznanje je moje vodilo, za ohranjanje vrednot ljudskega izročila in spoštovanje lastne identitete.

Zato bomo polje naših raziskovanj v prihodnje razširili.

 

Jaz tebi-ti meni

Knjiga je razkošje besed in ilustracij. Je sredstvo, ki otroka že zelo zgodaj popelje v svet razumevanja, da ima beseda in slika svoj pomen, sem zapisala v uvodniku revije Metuljev let in tudi otroci so izrazili hvalnico knjigi. Soustvarjalci revije, ki so pokazali in dokazali, da živijo v okolju, ki je knjigi naklonjeno.

Ki ustvarja pogoje za razvoj bralnih navad, bralne kulture in spodbujanja k ustvarjanju lastnih izdelkov: zgodbic, slikopisov, izštevank, ugank, pesmic. Ročno vezanih, zlepljenih…

Vesela sem zorenja strokovnih delavk, ki se izraža pri prepoznavanju kakovostne knjige in pomoč staršem pri izbiri primerne, dobre knjige za najmlajše.

Ozaveščamo, da ni vsaka knjiga, ki je na tržišču, dovolj dobra za otroka.

Pri tem nam je v veliko pomoč tudi projekt Mestne knjižnice Ljubljana Ciciuhec v sodelovanju z Društvom bralna značka Slovenije – ZMPS, ki so ga vsi otroci uspešno zaključili.

 

ťBodisi zjutraj ali zvečer, prijeten je občutek opazovati otroka kako vedoželjno srka prebrane besede in si v svoji domišljiji ustvarja brezmejni svet.Ť,

sta zapisala starša, Špela in Tomaž Kastelec, v reviji Metuljev let.

 

Naš vrtec obiskujejo tudi otroci iz jezikovno mešanih zakonov, ki spoštujejo svoj materin jezik: angleški, beloruski, španski in ukrajinski. In mi z njimi.

V jutranjem krogu se pozdravimo v vseh petih jezikih.

Poslušali smo pesmici v ukrajinskem jeziku in se eno naučili. Starši pa so ob zaključku koledarskega leta brali pravljico Neke božične noči v svojem materinem jeziku.

Uspelo nam je oblikovati medkulturno okolje, kjer krepimo medsebojno zaupanje in spoštljivo sobivanje, kar je med drugim razvidno tudi v reviji Metuljev let.

 

Tudi v letošnjem letu smo obiskali LGL z namenom nadaljevanja in doživljanja umetnosti kot avtonomno, individualno dejanje. In razvijanje estetske inteligence.

Obžalujem, da so se termini estetskega doživljanja, ki so nam bili na voljo (Narodna galerija, CD), prekrivali s termini nalog Malega sončka. A po drugi strani, vrtec je institucija, ki omogoča dnevno doživljanje lepega. Le zavedati se moramo tega in slediti Pieru Ferrucciju, ki zatrjuje, da je lepota povsod okoli nas in v nas.

 

Prednostne naloge so poligon za preizpraševanje lastnega odnosa do njih, njihovega razumevanja, osvežitev ali pridobitev novih znanj, spretnosti in gradnje v smiselno celoto, ki jo zajema Kurikulum.

Staršem pa zagotavljajo njihovo pravico do seznanitve vzgojno-izobraževalnega koncepta vrtca.

 

Skrb za zdravje

Dandanes posvečamo veliko časa in pozornosti našemu celostnem zdravju, a se hkrati paradoksalno kažejo tudi veliki odkloni na tem področju.

V luči teh spoznanj smo v vrtcu Metulj toliko boj zavezani ozaveščanju odgovornosti za lastno zdravje. Ker se zavedamo, da posameznik to odgovornost  pridobi v zgodnjem obdobju svojega življenja, družini nudimo oporo in partnerstvo v procesu pridobivanja zdravih življenjskih navad.

Zato zavzeto in vsakodnevno izvajamo ter ponotranjamo higienske navade, vrtec obiskujemo zdravi, uživamo sezonsko zelenjavo in sadje iz lokalnega okolja, navajamo na pitje vode in čaja brez sladkorja, se redno sproščamo, tečemo, hodimo v bližnji in daljni okolici, ne glede na vremenske pogoje, se vsakodnevno spontano in 3x pod vodstvom športne pedagoginje v športni opremi gibamo, zaščitimo pred soncem in klopi, gojimo pristne in ljubeče medosebne odnose ter spoštujemo tudi duhovni aspekt: dihalne vaje, tehnike sproščanja s tibetanskimi skledami in tudi joga za nas ni neznanka.

 

 

Sodelovanje s starši

Spoštljiv, naklonjen partnerski odnos je za otroka, ki je vključen v institucijo izredno pomemben. Ko otrok opazuje in občuti naklonjeno interakcijo porojeno med, njemu najpomembnejši osebi - starša in njegovo vzgojiteljico, se počuti varnega, sprejetega.

Skupna srečanja otroku pomagajo pri doživljanju sveta in odnosov.

Zato sem izredno vesela naših druženj, no, v jeseni nam je ponagajalo vreme, a so vsa ostala srečanja, ki so bila vsebinsko bogata, pripomogla nadgraditi medsebojno zaupanje in naklonjenost v korist otrokovega socialnega in čustvenega razvoja.

 

HVALA vsem staršem za sodelovanje, pomoč in radost, ki nam je dana ob skupnem druženju.

 

Zunanji sodelavci,

brez katerih ne bi bili kar smo!

Iskrena hvala:

 • Veganski restavraciji
 • Poloni Mikuž INI-MINI
 • LGL
 • Knjižnici Šiška
 • MOL-u (oddelek za šport)
 • ŠUS Eurofitnessu
 • Lucky Luka
 • ZŠRS Planica
 • Planetu otrok
 • Jahalnemu klubu Rožnik
 • Darji Žnidaršič
 • Ranču Kaja in Grom
 • ZD Šiška, medicinski sestri Vesni
 • KOPI TIMU 

Strokovno izpolnjevanje

Le nenehno učeči, razmišljajoči praktik bo kos sodobni, hitri spreminjajoči družbi in okolju. Saj to ni nekaj novega, spremembe so vedno bile in bodo, a predvsem človeška vsakdanjost je tista, ki narekuje spremembe in terja željo in pogum storiti korak k presežku: biti – imeti.

 

Zavedam se, saj prihajam iz prakse, da mora strokovna delavka obvladovati skupino različnih vedenjskih, socialnih, emocionalnih in dejavnih posameznikov. Da mora poznati in hkrati razumeti njihove potrebe, interese, osebnostne značilnosti, družinsko kulturo, pričakovanja staršev in spoštovati zavezo filozofiji Igralnica osredinjena na otroka ter programu vrtca izhajajoč iz Kurikuluma.

To terja od strokovne delavke nenehno razmišljanje o sebi, o otrocih, sodelavki.

In potrebuje suport, zaupanje in izobraževanje, ki jo podpira in hkrati razvija njeno nadaljnjo strokovno rast.  

 

 

Jelka Zornada,

zunanja strokovna delavka

vrtca Metulj

 

 Ljubljana, november 2018

 


Zlato priznanje

 


Zasebni vrtec Metulj je ponovno usvojili zlato priznanje na natečaju “Najbolj športni vrtec” za šolsko leto 2017-2018.


Letos smo prvič zbrali pogum in na podelitvi priznanj pokazali svoje spretnosti na poligonu, ki smo ga poimenovali “Poligon v kovčku”. Otroci so samostojno pripravili poligon, ga premagovali ob glasbi in ob koncu pesmi ovire pospravili nazaj v kovček.

Dobili smo novo, lepo izkušnjo in pokazali vsem, da si nagrado prav zares zaslužimo. Ponosno smo sprejeli priznanje in odšli nazaj v vrtec - novim športnim izzivom na proti.

 

 

 

 


 


"Rada poslušam mami, ko mi bere knjigo"

 

V tednu Slovenski dnevi knjige in izvirne slovenske pravljice,

smo v vrtcu Metulj razmišljali o knjigi, pravljici, pripovedništvu,

ustvarjali lastne zgodbe in knjigico.

 

Tokratno številko smo z otroki soustvarjali skupaj s starši,

pripovedovalci in športno pedagoginjo,

za kar se vsem iskreno zahvaljujem!

 

Knjiga.

In pravljica v njej.

V kateri domujejo črke, besede, slike. Ki zbližujejo. Povezujejo. Božajo. Navdušujejo. Zdravijo.  Odkrivajo.

Vodijo v svet domišljije, ki odstira otrokov notranji svet in sebe v njem.

Nagovarjajo otroka, da prisluhne in ozavesti poslanstvo pravljice. Občuti njeno moč  gradnje zaupanja. Vase. V sočloveka. V življenje. Ker se v pravljici vse postavi na svoje mesto. In to je eden izmed razlogov, zakaj je potrebno otroku ustreči pri branju, pripovedovanju iste pravljice. Da preverja, razume, osmisli, odkrije lastno identiteto v njej in svoje doživljanje sveta.                                                                                                      

Knjiga je razkošje besed in ilustracij. Je sredstvo, ki otroka že zelo zgodaj popelje v svet razumevanja, da ima beseda in slika svoj pomen.

 

Kaj je za nas pomembnejše: beseda in slika v knjigi ali v risanki?

Kako naš otrok začne in zaključi dan?  S knjigo ali risanko?

 

Otrok je v vrtcu Metulj vključen v okolje, ki ceni in podpira govorno in pisno komunikacijo.

Je soustvarjalec odnosa, v katerem spoznava, da beseda razveseljuje, pomaga, podpira, razkriva, širi, uniči, boli, prizadene. In spoznava, da je pogovor ključ do rešitve. Pogovor, ki vsebuje elemente govora, poslušanja, slišanja, razumevanja, sporazumevanja, sprejemanja razlik, konfliktov in soočanja različnih mnenj z namenom najti skupni dogovor brez poraženca.

 

Carlos Ruiza Zafon je v knjigi Senca vetra zapisal: ŤKnjige so ogledala. V njih vidiš le tisto, kar že nosiš v sebi.Ť

 

Da bo otrok odkrival, kaj nosi v sebi, mu moramo torej brati, brati, brati kakovostno literaturo, pripovedovati in pogovarjati se.

 

Jelka Zornada

 

 

 

 


 


POROČILO LDN ŠOL.LETA 2016/17

 


V poročilu za šol leta 2016-17 bom iskala odgovore na  vprašanje: V kakšni meri smo uresničili LDN  in se obenem spraševala: Kakšni izzivi so še pred nami?

 

Naše strokovno delo v zasebnem vrtcu Metulj temelji na Kurikulumu za vrtce, ki ga prepletamo z metodologijo Korak za korakom. Metodologija je zasnovana na tezi, da se otrok najbolje razvija, če je resnično vpleten v svoje lastno učenje. Da je pobudnik učenja. Da se spoznava, navdušuje, raziskuje, ustvarja ter neguje pozitiven odnos do sebe, drugih in okolja.

Da je potrebno nenehno brskati po sebi, se spraševati, raziskovati in odstirati svoj notranji svet je za strokovnega delavca vitalnega pomena.

Če je zanj soočanje s samim seboj nepomembno, prenaporno, kako lahko potem otroku pomaga vstopati v svet odgovorno? Čuječe? Da mu bo, tudi že tri, štiriletnemu otroku smiselno se vprašati, razmišljati: Kdo sem? Kaj si želim? V katerem kotičku se bom igral? Kaj? S čim? Kaj potrebujem za to?

Da bo pridobil izkušnjo, da je vredno slediti svojim sanjam.

Težko. Strokovni delavec bo le izvrševalec napisanih načel in ciljev, ki jih naj bi otrok dosegel v instituciji. In otrok izvajalec le-teh.

Strokovni delavec, ki se zna soočiti s samim seboj, zaupa vase in se zaveda vrednosti vzgojnega pristopa osredinjenega na otroka bo postopoma opustil pristop osredinjen nase in v interakciji strokovni delavci-otrok-starši, zagotavljal otroku optimalne pogoje za njegov napredek in rast. 

Ga spodbujal k razmisleku in artikulaciji lastnih idej, k prevzemanju iniciative, sposobnosti skupnega načrtovanja, k iskanju in uresničevanju rešitev ter na fleksibilen, ustvarjalen način k uporabi materialov, ki so mu na voljo v okolju, ki je odgovorno in pregledno oblikovano v kotičke. Ki mu je naklonjeno, varno, spodbudno. In kjer se čuti sprejetega!

Vsi v vrtcu Metulj smo naredili pomemben korak naprej v razumevanju odgovornosti. Kot odgovorni posamezniki v skupnem delovanju za skupno dobro.

Jaz (strokovni delavec, športna pedagoginja, strokovna sodelavka, direktorica)!

Midve (tandem)!

Mi (vsi)!

Danes vemo, kako pomembno je, da ohranjamo stik s samim seboj. Da se znamo prilagoditi na druge. Da zmoremo (se učimo) podviga kot posameznik in znamo (se trudimo) gledati skozi lastne oči v skupnost. Da jo izgrajujemo in soustvarjamo. Da krepimo vseživljenjsko učenje.

 

Obogateni in opogumljeni s temi vrednotami pomagamo sebi in otroku, da razvijamo sposobnosti in spretnosti, ki jih od nas zahteva sodobni čas.

 

Prednostne naloge

so neizmeren vir rasti, razvoja, raziskovanj, doživljanja, občutenja, radosti in ozaveščanja ter obenem zavedanja, da je napredek odvisen, med drugim, tudi od človeške naravnanosti. Tu je še dovolj odprtega prostora. Le odkriti ga moramo, sprejeti in zakorakati vanj.

 

Gibanje

je prvina, ki otroku pomaga pri spoznavanju in doživljanju sebe, mu omogoči raziskovanje, preizkušanje, razjasnjevanje in odločilno pripomore k zavedanju lastne vrednosti, rasti in napredka.

            Športna pedagoginja je program gibanja spretno povezovala z vsebinami, ki so se odvijale v oddelkih, pri angleščini in z gibalnimi igrami naših babic/dedkov otrokom odkrivala zakladnico naše kulturne dediščine.

Z odgovornostjo in veseljem sprejema filozofijo neprestanega izobraževanja za dosego čim večje strokovnosti in prenos le te. Zato je uspešno opravila praktično pedagoško usposabljanje za študentko Fakultete za šport.

Gibanje se je odvijalo vsakodnevno ali v športni igralnici ali ob primernem vremenu na igrišču, okolici vrtca, v gozdu ali travniku.

Vodila je skupinsko in individualno vadbo ter gibalni kotiček, ki je otroka nagovarjal k  uresničitvi lastnih gibalnih dejavnosti in iskanju lastnih rešitev.

V letošnjem letu je pri skupinski vadbi uvedla gibalnega pomočnika, ki je ogrel prijatelje z gimnastičnimi vajami in prikazal način izvedbe nalog na poligonu/vadbenih postajah ter s tem pri otroku krepil samopodobo, samozaupanje ter čustveno in socialno rast.

 

            Tudi letos smo aktivno sodelovali z okoljem na področju gibanja:

 • MOLom: program Mali sonček,
 • ŠD Novinar:  kros, Zlatooki, lastna organizacija in izvedba – jesenski v dopoldanskem času in spomladanski v popoldanskem času skupaj s starši ter Zlatooki v sodelovanju z
 • Agencijo za šport: Pot ob žici, drsanje,
 • Športno hišo Ilirija: plavanje,
 • Planetom otrok: zimovanje na Pokljuki,
 • Debelim rtičem: letovanje,
 • Jahalnim klubom Rožnik: jahanje,
 • Fakulteto za šport: Zlatooki,
 • Športna zveza Ljubljana: sejem Narava in zdravje: Mini olimpijada, Zlatooki,
 • MIZŠ: natečaj ťNaj športni vrtec.

 

            V letošnjem letu smo prijeli kar dva priznanja: ponovno Zlato priznanje za najboljši športni vrtec in Priznanje za sodelovanje na nagradnem natečaju: Najboljša športna fotografija, kar dokazuje, da standard, ki smo si ga zastavili, uspešno izvajamo.

 

Ekologija

je področje, ki ji v današnjem svetovnem prostoru in času namenjamo veliko pozornosti. Zakaj? Ker  nismo znali ali zmogli hoditi z njo z roko v roki skozi čas.

Dobrohotno smo sprejemali vsesplošni napredek in zanemarili sporočila narave. Naša ranljivost nas je opozorila na prepotrebno sobivanje z naravnim okoljem. In zato ga na novo, spoštljivo odkrivamo. Se učimo živeti v sožitju z njim.

 

Naše igrišče nam omogoča, da se otrok navdušuje nad naravo skozi vse letne čase. Jo opazuje, se čudi njeni barvitosti (cvetlična gredica), življenju, ki vzklije in bogato obrodi (paradižnik) in spoznava, da to vedno ne pomeni le rast in pridelek (korenček), temveč tudi poškodbe, staranje in smrt (drevo). Da je potrebna lastna aktivnost, pridobivanje znanja (le zakaj nam jagodičevje ne uspeva tako kot si želimo; kaj se je zgodilo s kompostnikom?) in pomen obdaritve (zelišča).

 

Ločevanje odpadkov, sinonim za večjo kakovost življenja, je v našem vrtcu samoumevno. Tudi za najmlajše otroke!

 

A pomembno je, da ozavestimo, da nas na področju ekologije čaka še kar nekaj izzivov. Ne v smeri usmerjene dejavnosti, temveč v spoštovanju otrokove razvojne stopnje in v prepoznavanju njegove igre za širitev znanja s področja naravoslovja, jezika, matematičnih pojmov,  umetnosti... Za otrokovo zavedanje možnosti in zmožnosti izkustvenega učenja, čustvene in socialne rasti ter aktivnejše sodelovanje s starši in okoljem.

 

Angleščina

se je odvijala v obeh oddelkih enkrat tedensko. Do meseca decembra jo je vodila strokovna delavka Mirjana Krstanovič nato smo povabili k sodelovanju go Polono Mikuž (INI-MINI).

Otroci so razvijali posluh za tuj jezik in osvajali angleške besede, pesmice  skozi igro, gibanje, petje in ustvarjanjem.

Otroci so s sodelovanjem z go Polono izredno napredovali, se veselili in predstavili svoj napredek staršem, ki so bili z videnem presenečeni in zadovoljni.

 

 

Kulturna dediščina

je bogata zakladnica vrednot, ki so pomembna za obstoj, razvoj in napredek naroda.

Z umestitvijo v naš LDN sem želela, da otroci skupaj z nami, starši in starimi starši odkrivajo, doživljajo in se radostijo ob ljudskem izročilu.

Ob nastopu folklorne skupine Čašminke so se otroci seznanili z narodno nošo, s plesno, glasbeno in pripovedno (narečno) dediščino. Pri otrocih so vzbudile neverjetno veselje, navdušenje. Nastop so, tudi najmlajši, spremljali žareče. Ne pretiravam, ko zapišem: VZHIČENO. V prostor so gospe vnesle iskrenost, veselje, predanost, predvsem pa ljubezen do plesnega izročila.

 

Skozi šolsko leto smo spoznali nekaj novih rajalnih iger, pesmi, zgodb in sodelovali s starimi starši.

Le tega sodelovanja si v prihodnosti želimo še več.  Zgodbe, ki starše spominjajo na prednike in povezujejo z vnuki. Zgodbe, ki odkrivajo druge kulture in nas medsebojno bogatijo, so neprecenljivi vir za kvalitetno kulturo bivanja.

 

Jaz tebi – ti meni

Knjiga je otrokov prvi vstop v svet literature. Ima moč in vpliv na otrokov odnos in razvoj v knjižnem in v likovnem pogledu, vpliva na gradnjo etičnih norm, osmišlja življenje...

V luči tega zavedanja imamo odrasli veliko odgovornost! In nam ne sme biti vseeno kakšno knjigo bo otrok prebiral! Poslušal!

Otrokovo razumevanje in doživljanje vsebine knjige je nam odraslim kažipot njega samega, njegovega počutja, doživljanja sveta, odnosov, lastne vrednosti in spoznanja, da dobro vedno premaga zlo.

Zaupanje v življenje!

 

Vsako jutro se v jutranjem krogu pozdravimo v slovenskem, angleškem, beloruskem, španskem in ukrajinskem jeziku. V jezikih iz držav iz katerih prihajajo njihovi starši.

Na novoletnem srečanju  so starši, vsak v svojem jeziku, prebrali odstavek iz pravljice Jelen Jarko; očki  v slovenskem, angleškem, beloruskem in španskem jeziku zaigrali lutkovno predstavo Piščanček Pik in mamica iz Ukrajine nas je naučila pesem Čerepaha.

Tako nam je bila knjiga v pomoč tudi pri spoznanju drugih jezikov.

Lepa HVALA starši!

 

Pri predšolskih in šolskih otrocih je bralna kultura v Sloveniji prisotna že vrsto let in opravlja pomembno vlogo za zdrav otrokov razvoj v najširšem smislu.

Tudi naš vrtec je vključen v projekt Ciciuhec, ki spodbuja otroka in njegove starše k branju in seznanjanju s kakovostnimi knjigami. In seveda, uspešno smo ga opravili.

 

Starejša skupina  je občasno obiskala knjižnico, strokovne delavke pa smo redno prinašale raznoliko literaturo iz knjižnice (tudi za mlajše otroke), ki jih je nagovarjala celostno.

 

Kot izziv za prihodnje šolsko leto predlagam pogovor, tako doma kot v vrtcu, o prebrani knjigi, delitvi mnenja, doživljanja, razumevanja, soočanja z lastnimi čustvi in ozaveščanja, da je vsa paleta le-teh dopustna, a na način, da ne škodimo ne sebi, ne drugim... vse z namenom pridobivanja jezikovnih izkušenj, razvijanja komunikacijskih spretnosti in razumevanja sebe.

 

Vzgoja k oblikovanju lastnega mnenja.

Že v letošnjem letu smo, ko smo prednostno nalogo Jaz tebi – ti meni nadgradili z Berimo skupaj, začeli s tem procesom, a žal do diskusije ni prišlo. Uspelo nam je le izbrati in prebrati Popolno akustiko Darie Bignardi.

 

Z ogledom predstav v LGL smo nadaljevali z vzgojo in oblikovanjem pozitivnega odnosa do gledališča in skupnih doživetij. V plesni šoli Pirueta pa s predstavo Zvezdica Zaspanka v otroku gradili umetniški, estetski jezik kot močno orodje prepoznavanja občutkov, doživljanja, uživanja in radosti.

 

Skrb za zdravje

Na področju ozaveščanja o odgovornosti za lastno zdravje postopno vgrajujemo v otroka zavedanje, da imajo dejanja posledice:

 •  umivanje rok, obraza,
 • kašljanje, kihanje v nadlaht,
 • uporaba ročka, useknenje,
 • skrb za ustno zdravje,
 • zaščita pred soncem, klopi,
 • uživanje raznovrstne, pestre hrane in grizenje le-te,
 • uživanje kruhove skorje,
 • sladkanje s sadjem in oreščki,
 • pitje vode, manj sladkega čaja,
 • športna oprema pri gibanju,
 •  igra na prostem,
 • bivanje na prostem do 10 ure dopoldan v vročih poletnih dneh,
 • bivanje na prostem tudi ob slabem vremenu (dež),
 • uporaba pokrival,
 • zamenjava prepotenih oblačil s suhimi,
 • sušenje mokrih, prepotenih oblačil.

Ob tem pa se moramo zavedati, da z lastnim zgledom lahko naredimo največ!

 

Sodelovanje s starši

Partnerski odnos, ki se ga že ves čas trudimo razvijati in negovati, nam je v letošnjem letu uspelo dvigniti na višjo raven.

 

Vzemi si čas za igro, saj to predstavlja skrivnost mladosti.

Vzemi si čas za branje, saj to je temelj znanja.

Vzemi si čas za prijaznost, saj le ta predstavlja vrata do sreče.

Vzemi si čas za ljubezen, saj ta predstavlja pravo življenjsko radost.

                                                                                  Irski vir

 

In smo si vzeli čas drug za drugega! In ustvarjali odnose, ki so bogatili in učili, da s svojimi dejanji vplivamo na medsebojne odnose, klimo, okolje.

In seveda, HVALA vsem, ki ste s svojo pripravljenostjo prispevali in doprinesli, da so za otroka naša druženja vir veselja! Igrivosti! Naklonjenosti in ljubezni, ki jo je potrebno varovati, ohranjati in negovati.

 

Zunanji sodelavci

s svojim aktivnim delovanjem so bogatili naše delo, za kar se jim iskreno zahvaljujemo:

 

 • Veganski restavraciji Pod Klancem – prehrana,
 • LGL – 3 predstave,
 • Baletni šoli Pirueta – predstava Zvezdica Zaspanka,
 • Knjižnici Šiška – Ciciuhec,
 • MOL Oddelku za šport - Mali sonček,
 • Jahalnemu klubu Rožnikom,
 • Planetu otrok – zimovanje na Pokljuki,
 • Lucky Luka – tečaj drsanja,
 • Športni hiši Ilirija – tečaj plavanja,
 • Fakulteti za šport – obisk, Zlatooki,
 • Darji Žnidaršič, ranč  Kaja in Grom – letovanje na Vojniku,
 • Mladinskemu zdravilišču Debeli rtič- letovanje,
 • ZD Šiški: ustna higiena, medicinski sestri Vesni,
 • Roku Kušlanu – pripovedovanje slovenskih ljudski pravljic,
 • Čašminkam – venček slovenski ljudskik plesov.

 

Naše delo terja nenehno strokovno izpopolnjevanje!

 

Za strokovnega delavca so njegove izkušnje in predelavo le-teh s pomočjo teorije izredno pomembne. Pomagajo mu pri pridobivanju pedagoškega znanja, ki dviguje njegov strokovni nivo.

Z vsebino strokovnega izpolnjevanja se trudim ustvarjati pogoje in klimo, ki zagotavljajo povezovanje, odprto komunikacijo ter osebno in profesionalno rast.

 

Strmimo k vzajemni izbiri aktivnosti, s katerimi dosegamo pripadnost vrtcu in si hkrati prizadevamo ohranjati dober ugled našega vrtca, v katerem se dobro počutimo. Otroci in odrasli.

 

Jelka Zornada

zunanja strokovna sodelavka

 

Ljubljana, oktober 2017 


ZLATO PRIZNANJE


 

Z nadgradnjo športnih dejavnosti in z močnejšo, bolj ťuigranoŤ ekipo oz. kadrom zasebnega vrtca Metulj smo letos že drugič usvojili ZLATO NAGRADO za ťNajbolj športni vrtecŤ.


Vztrajnost, pogum, strpnost, kreativnost, znanje, odgovornost … so le nekatere vrednote, ki jih razvija šport.
Z zavedanjem tega v vrtcu Metulj dajemo velik poudarek na gibanje otrok, ki ob pravem pristopu strokovnih delavcev spodbuja njihovo gibalno učinkovitost in omenjene vrednote.

Ponosni, motivirani in zadovoljni smo vstopili v novo šolsko leto, ki prinaša nove izzive na naši športni poti.

  


POMEN ŠPOTNIH AKTIVNOSTI NA SNEGU


 

V Sloveniji je smučanje eno izmed najbolj priljubljenih športno-rekreativnih dejavnosti za otroke, mladostnike in odrasle. Ta šport ima nedvomno izreden pomen za otrokov celostni razvoj. Z gibanjem na svežem zraku izdatno pripomoremo k ohranjanju in krepitvi njegovega zdravja in k bujenju njegove ljubezni do narave. Zato so vse aktivnosti v naravi v zimskem času prijetna in koristna popestritev. To je način, kako otroci z radostjo, veseljem in sproščenostjo na nevsiljiv način vzljubijo novo vrsto gibanja in se prilagodijo na nove življenjske razmere (Makuc idr., 2011).

Poleg številnih drugih radosti, ki jih otrok doživlja in spoznava na snegu, usvoji tudi specifičen način gibanja, ki predstavlja pomemben doprinos k njegovi motorični učinkovitosti. Otrokom organizirajmo zanimivo, sproščeno in zabavno aktivnost tudi zunaj, na snegu in na svežem zraku. Igra, ki otroku pričara poseben svet, v katerem se bo zabaval, je primarna vsebina in sredstvo, s katerim pristopimo k smučarskemu opismenjevanju otrok. Seveda morajo biti otroci za tako aktivnost primerno telesno pripravljeni ter opremljeni. Da je igra v vetru, snegu in mrazu neprijetna in otroka ne pritegne, je običajno zmotno mišljenje, ki se rodi v odraslem človeku. Otrok bo z veseljem izrabil priložnost za aktivnost, le ponuditi mu jo je treba in jo primerno organizirati (Pišot in Videmšek, 2004).


Katarina Leben, uni.prof. športne vzgoje

  ZLATO PRIZNANJE ZA NAJBOLJ ŠPORTNI VRTEC


Konec lanskega šolskega leta smo se v vrtcu Metulj  vključili v natečaj: ťNajbolj športni vrtecŤ. Brez večjih pričakovanj, a vseeno v upanju, da lahko na področju gibanja konkuriramo tudi z vrtci z daljšo tradicijo iz celotne Slovenije, smo komaj čakali na rezultate. Konca avgusta so nas obvestili, da smo prejeli ZLATO PRIZNANJE za najbolj športni vrtec.

 

Največjo potrditev, da smo na pravi poti, nam na prvem mestu zagotovo dajejo otroci; zlato priznanje pa je le še dodatna spodbuda za nadaljevanje in nadgrajevanje področja gibanja v vrtcu Metulj.

 

Prejeli smo tudi denarno nagrado za nakup športne opreme, ki nam bo v veliko pomoč pri nadgradnji gibalnih izzivov za otroke.

 

Organizatorju (Zavod za šport RS Planica) se zahvaljujemo za možnost sodelovanja, za nagrado in za podporo na naši športni poti.

 

Športne dejavnosti s katerimi smo se prijavili na natečaj:

 •  izvajanje vseh stopenj programa Mali sonček

 • 100% vključenih otrok v program Mali sonček

 •  zimovanje z osnovnimi dejavnostmi na smučI

 •  tečaj prilagajanja na led in drsanja

 •  tečaj rolanja

 • 2-3 dnevni tabor v naravi z izlet

 • udeležba na sklepni prireditvi Mali sonček

 • 10-urni plavalni tečaj za vrtce

 • udeležba na Mini olimpijadi

 • udeležba na pohodu za vrtce po Poti ob žiciPriložili smo tudi potrdilo o:

  obisku Fakultete za šport

  obisku znanega športnika

   jahanju

   


  Katarina Leben, uni.prof. športne vzgoje

     POROČILO LDN ZA ŠOL.LETO 2015/16


   

  Celostni razvoj otroka je temeljni cilj vzgoje v vrtcu Metulj izhajajoč iz otrokove notranje motivacije, razvojne primernosti in učnega okolja, ki mu zagotavlja razumevanje. Ki mu sporoča, da ni pomemben rezultat, temveč proces! Da ni pomembno kako zgleda nek izdelek, temveč kaj ob njem doživlja, ko ga izdeluje. Pomembna je njegova miselna dejavnost, spontanost. Cilj je pot!

  Ustvarjamo okolje, ki nudi otroku odgovore na njegove interese, razvija njegova močna področja, spretnosti, občuti, da je sprejet in spoštovan, usvaja vrednote ter čustveno in socialno raste.

  In ritem, ki zagotavlja varnost in mir v duši otroka.

   

  Otrokova pobuda je bila rdeča nit letošnjega šolskega leta. Ki je zahtevala od strokovnih delavcev načrtovanje učnega okolja, ki je otroku zagotavljal uresničitev njegove ideje. S tem smo mu omogočili dejavnost, ki je bila posledica njegove notranje motivacije, spoznavanje pomena kooperativnosti močnih področjih posameznikov, razmislek o primernih sredstvih za realizacijo ideje, ozaveščanje o dani priložnosti za izražanje lastnih zamislih in nadgradnjo obstoječega znanja.

   

  Pristop, ki izkazuje spoštovanje in posledično gradnjo otrokovega samozaupanja, vero vase.

   

  Pot k sebi je za otrokov razvoj izredno pomemben segment! Je sporočilo, da biti sam pomeni svobodo. Neodvisno osebnost. Zaupanje v lastne odločitve in zavedanja pomena odgovornosti do sebe.

   

  Otrok je bil usmerjen v proces, ki je bila posledica notranjih vzgibov. Interesov. Izkustveno učenje, ki mu je omogočalo do višje stopnje spoznavanja, razumevanja, sodelovanja in zaupanja.

   

  Zavedamo se lastne odgovornosti za oblikovanje okolja, ki otroku omogoča optimalno rast in napredek in hkrati prepoznavamo lastne izzive za izboljšanje.

   

  Prednostne naloge smo kontinuirano izgrajevali in umeščali v kurikul vrtca.

   

  Strokovni tandemi so se odzvali na zastavljene cilje prednostnih nalog v skladu z lastnim vedenjem,  znanjem in odnosom.

   

  V enem oddelku so bile prednostne naloge povezane in integrirane v vsa področja kurikula kar je skupino  pomembno oblikovalo, izgradilo, dalo možnost za doživljanje, ustvarjanje pesmi, rim, likovnih del, plesa, raziskovanja in  nadgradnje v najširšem smislu.

   

  Vsebine, ki oblikujejo otrokov pogled na svet se učimo prepoznavati kot možnosti za njegova razumevanja in sposobnosti odzvati se, vplivati na sistem vrednot, ki so izredno pomembne za njegovo dozorevanje in nam v razmislek in prevetritev.

  Zato so na tem področju pred nami pomembni izzivi z namenom pridobivanja novega znanja in razumevanja aktualne prakse.

   

  Pri ekološki pismenosti smo naredili pomemben korak naprej pri razvrščanju odpadkov z izdelavo kompostnika in poglobili odgovornost do okolja.

  Otroci so opazovali in spoznavali proces spreminjanja narave skozi leto in odgovornost človeka do nje: na vrtu (jesen – stelja; zima – počitek, skrb za ptiče in drevesa; pomlad – delo, obnovitev skalnjaka s pomočjo očkov, sejanje, saditev, obrezovanje; poletje – pridelki), na travniku, bližnji okolici, opazovalnem drevesu, živi meji, v gozdu in cvetličnih lončkih.

  Smo aktivni z namenom, da otrok izkusi čute, spoznava, prepoznava, pokuša, primerja, neguje, obira, uporablja, suši, konzervira.

  V prihodnje si moramo še bolj prizadevati, da bomo zmanjšali razkorak med razvojem pojmovnega in procesnega znanja.

   

  Gibanje je otrokova osnovna dejavnost. Je rezultat zorenja ter izkušenj in pospešeno vpliva na njegov čustveni, socialni in spoznavni - kognitivni razvoj!

   

  V vrtcu Metulj sledimo osnovnemu cilju gibanja: ohranjati zdravje in razvijati motorične spretnosti in  sposobnosti.

  Otroci so v okviru prednostnih nalog spoznavali, da lahko z gibanjem podoživljajo zgodbe, pravljice, celo lastne; da je urejanje okolja lahko tudi gibalna igra; da je razvrščanje pripomočkov/orodij na svoja mesta podobno kot ločevanje odpadkov v njim namenjene koše za smeti,…

   

  Gibanje je organizirano v športni igralnici pod vodstvom športne pedagoginje, ki izvaja skupinsko in individualno vadbo. Če vreme dopušča otroci pridobivajo gibalne izkušnje tudi na igrišču, travniku, gozdu, na snegu. V sodelovanju s strokovnimi delavkami izvaja vadbo tudi v obliki orientacijskih krosov, izletov, sprehodov in z zunanjimi sodelavci na letovanjih, zimovanju, drsanju, plavanju, Pot ob žici in jahanju. Otroci so tudi uspešno zaključili program Mali sonček.

   

  Individualna vadba je nadstandard, ki potrjuje našo zavezo, da otroku ne dopustimo ujeti se, temveč omogočiti rast v lastnem tempu s ciljno naravnanostjo.

   

  V letošnjem letu smo gibanje obogatili z gibalnim kotičkom, ki ga je strokovna delavka pripravila 1x tedensko za otroke iz starejših dveh skupin. Kotiček je sprejel največ 8 otrok hkrati in nagovarjal k  uresničitvi lastnih gibalnih dejavnosti in iskanju lastnih rešitev.

   

  Našo strokovnost, odgovornost in nenazadnje našo prizadevnost potrjuje Zlato priznanje na področju športa, ki smo ga  pridobili v letošnjem letu.

   

   

  Angleščina je integrirana 1x tedensko pri najmlajših in 2x tedensko v drugih dveh oddelkih. Otroci  se lutke Hippo in njegovih prijateljev vedno znova zelo razveselijo. Z njimi vstopajo v svet angleščine in na njim primeren pristop srečujejo s tujim jezikom v igralnici, na igrišču, na sprehodu, v naravi in letovanju. Otroke spodbuja k neverbalni in osnovni verbalni komunikaciji preko iger, poslušanja pravljic, pesmic, gibanja, igre vlog in likovnega ustvarjanja po principu konvergentnega učenja.

  Starejši otroci so v letošnjem letu pokazali samozavest in samozaupanju v izražanju.

   

  Knjiga nas je nagovarjala celostno. Ker je dar. In vir za vseživljenjsko učenje, božanje, ustvarjanje lastnih knjig z namenom predstavitve svojih dosežkov, svojih pravljic, pesmi, ugank. Otrok je začel razmišljati o sebi kot avtorju: pisatelju, pesniku, raziskovalcu, novinarju, razpravljavcu, ilustratorju...

  Ustvarili smo različne knjige in ťizdaliŤ tudi svojo prvo revijo, ki verjamem, da bo tudi v prihodnosti naša spremljevalka.

  Za otroke so strokovne delavke ob koncu šolskega leta zbrale njihove dosežke in uspehe v knjigi z namenom trajnega vpogleda v lastni napredek.

  Negovali in hkrati spodbujali smo otrokovo potrebo po domišljijskem svetu! Tudi z dramatizacijo, ki je čudovita oblika otrokove rasti, navdušenja, poistovetenja, ustvarjanja, veselja in razreševanja problemov, krepitev samozavesti, samouveljavitve, odločanja, kritičnega razmišljanja in navduševanja nad življenjem.

  Otroku se je začela dvigovati zavest o sebi, svojih možnosti in zmožnostih.

  Z odgovornim izborom kakovostne literature smo mu zagotavljali usvajanje jezika in jezikovnih zmožnosti, kakor tudi z obiskom lutkovnih predstav, plesne predstave Pepelka in opere Bastien in Bastienna.

   

  Skrb za zdravje je ena temeljnih obvez strokovnih delavcev, zato tudi pri tem segmentu ravnamo odgovorno in tenkočutno.

  Prehranjevanje je v današnjem času zelo kompleksno in terja veliko mero odločnosti upreti se ponujeni  globalizaciji. Sami  strmimo k temu, da sodelujemo z ljudmi, ki so povezani z lokalnimi pridelovalci  hrane in imajo visoka etična merila.

   

  Večina otrok uživa različno sadje, poskuša raznovrstno hrano in jo kulturno uživa. Vsak dan imajo otroci na voljo dovolj tekočine (čaj in vodo), vendar še niso vsi otroci zaznali občutek žeje in samostojno segli po tekočini, kar je naša naloga za prihodnje šolsko leto.

  Skrbimo za lastno higieno telesa, zob (umivanje zob so otroci izvajali 3x v šol letu pod strokovnim nadzorom medicinske sestre. Zobne ščetke so otroci prinesli od doma) in zdravstveno higienski režim v igralnici, športni igralnici in na igrišču. Tudi letos smo v peskovniku zamenjali mivko, ki jo pogosto prekopljemo in izpostavimo UV žarkom.

  S pomočjo projekta Varno s soncem odgovornejše delujemo in ne zanemarjamo zaščito ter varnost. Tako otroci kot odrasli se trudimo spreminjati nevarne navade v ustreznejše, kar dokazuje tudi redna uporaba pokrival, zaščita pred soncem in klopi z ustrezno kremo ter bivanje na prostem do 10 ure dopoldan v vročih poletnih dneh.

  Starši so za otroka najpomembnejši. Tega se močno zavedamo, zato z njimi razvijamo partnerski odnos. Negujemo vzajemni odnos v dobrovit otroka, načrtujemo skupna srečanja in igro, ki krepi otrokovo pozitivnost, zaupanje vase in bližnje. S tem mu pomagamo, da dejavno vstopa v svet in v odnose. Občutenje medsebojne naklonjenosti in zaupanja porojeno med starši in njegovimi vzgojitelji otroku viša občutek varnosti, potrebo po odprtosti za življenje. Za ljubezen v sebi in okoli sebe. Za drobne stvari, ki ga (nas)razveseljuje(jo). Da je vsak trenutek pomemben. Tukaj in zdaj!


  Zunanji sodelavci so pomembni doprinos rasti in napredka nas vseh, zato jih odgovorno izbiramo in smo jim hvaležni.


  Sodelovalismo:

  •  Veganska restavracija Pod Klancem - prehrana
  • GIZ Slovenska zelenjava - ekologija
  • Proevent d.o.o. - otroški bazar, Gospodarsko razstavišče
  • LGL – 3 predstave
  • Cankarjev dom - SNG Opera in balet Ljubljana – 2 predstavi
  • Knjižnica Šiška -Ciciuhec
  • MOL Oddelek za šport - Mali sonček
  • Jahalni klub Rožnikom
  • Planet otrok – zimovanje na Pokljuki
  • Lucky Luka – tečaj drsanja
  • Športna hiša Ilirija – tečaj plavanja
  • Peter Mankoč
  • Fakulteta za šport
  • Ranč  Kaja in Grom – letovanje na Vojniku
  • Mladinsko zdravilišče Debeli rtič- letovanje
  • Rok' n ' banda – novoletno srečanje s starši
  • prof. Andreja Vukmir, zavod Pogled: Celostni razvoj otroških možganov – izobraževanje, starši, strokovni delavci
  • Urška Cvetkovič, društvo Hospic: Žalovanje – izobraževanje, starši, strokovni delavci
  • ZD Šiška: ustna higiena, medicinski sestri Angelca in Vesna

   

  Zavedanje pomena nenehnega strokovnega izpopolnjevanja je v vrtcu Metulj na visoki ravni. Zavedamo se, da le razmišljajoči praktik, praktik, ki zmore premagovati lastne ovire, strmi k rasti in odstira samega sebe v skritih globinah lastnega jaza lahko obvladuje prostor z raznolikimi emocionalnimi, vedenjskimi, doživljajskimi subjekti. Ki z žarom opravlja svoje poslanstvo in vnaša v prostor svetlobo.

   

  Jelka Zornada

  zunanja strokovna sodelavka


  Ljubljana, 29.8.2016

     MISELNI IZZIVI PRI GIBANJU – 3. del

   

  V vrtcu Metulj smo z otroki (3-6 let) naredili 3 gibalne preizkuse (po programu NTC učenje) in ugotovili, da smo na dobri poti.

  Prvi test otroci niso opravili najbolje, pri 2. in 3. preizkusu pa so se izkazali.

  Preizkusili smo se v:


  1. 

  Testu fine motorike otrok

  Otrok roko položi na mizo tako, da s celo dlanjo pritiska ob mizo. Nato dvigne le prstanec na roki. Če to lahko naredi, ima dobro razvito fino motoriko.

   

  2.

  Preizkusu prilagajanja vida

  Otrok ujame žogo pred sabo z obema rokama z vsemi desetimi prsti.


  3. 

  Preizkusu razvoja ravnotežja

  Otrok sonožno skoči nazaj (opazujemo doskok).

   

  Analiza:


  Test fine motorike otrok

  1. test smo izpeljali tako, da smo se z otroki igrali igro ťklavirčekŤ. Prsti otrok so predstavljali tipke na klavirju. Ko je pianist pritisnil na določen prst, se je le ta moral dvigniti od podlage (klopi). Večina otrok je imela težave pri dvigovanju prstanca; z dvigovanjem ostalih prstov pa večina ni imela večjih težav.

   

  Preizkus prilagajanja vida

  Pri 2. preizkusu so otroci žogo sprva lovili na svoj način, nato pa po navodilih. Ob tem so bili zelo uspešni - tudi ob nadgradnji naloge, ko so žogo lovili brez predhodnjega opozorila.


  Preizkus razvoja ravnotežja

  Sonožni skok nazaj je večina otrok izvedla suvereno (brez strahu in oziranja nazaj) ter s stabilnim doskokom.


  Zapis in izvedba: Katarina Leben, uni.prof. športne vzgoje

   


   

  MISELNI IZZIVI PRI GIBANJU (2. del)


   

  Dr. Ranko Rajović, avtor programa NTC učenje (ki temelji

  na spoznanjih o razvoju in delovanju otroških možganov) pravi, da so človeški možgani zmožni ustvarjanja novih povezav med živčnimi celicami v največjem obsegu do dvanajstega leta starosti, te povezave pa so osnova za vse nadaljnje učenje.

  Zato je pomembno, da se otroci v zgodnjem obdobju ne učijo usvajanja znanja zgolj reproduktivno, v smislu povezovanja dejstev in učenja na pamet, temveč da pridobivajo novo znanje na osnovi razumevanja, ki vključuje tudi ustvarjalno uporabo znanja v vsakdanjih življenjskih situacijah.

   

  Kognitivne ali miselne sposobnosti (mišljenje, orientacija v prostoru, razumevanje, računanje, učenje, govor, presoja, odločanje, reševanje problemov) so višje možganske funkcije. Podobno kot na ostalih razvojnih področjih.

   

  Pomembno je, da se otroci učijo z dejavnostjo ter z gibalnimi in miselnimi igrami. Vsakič, ko nekaj poskušajo narediti na novo, vzpostavljajo nove možganske povezave. Vsakič, ko vztrajno znova in znova ponavljajo in poizkušajo, utrjujejo že vzpostavljene možganske povezave. Treba jim je omogočiti skakanje, plazenje, plezanje, hojo z bosimi nogami … Dovoliti jim je potrebno, da naredijo napake in se na lastnih izkušnjah učijo. Otroci se najbolje učijo z igro.

   

  Starši pogosto delajo napake iz nevednosti ali pa iz strahu, da se bo otrok poškodoval. Otroka pretirano ščitijo in prehitro ugodijo otrokovim zahtevam. To povzroča, da otrok nima dovolj spodbud, ni dovolj aktiven in ne dobiva novih izkušenj. V možganih pa so posledice tega takšne, da povezave med nevroni ne nastajajo oziroma odmirajo.

   

  Težave z učenjem pa nastajajo tudi v šoli. Namesto da bi se otroci zabavali, ko se učijo, postane učenje mučno. Zaradi reproduktivnega načina učenja otroci v šoli doživljajo stres. Takšen način učenja je v nasprotju z delovanjem možganov. Možgani delujejo z asociacijami. Otrokom bi morali omogočati slikovno pomnjenje.

   

  Ravnanja staršev, ki so otroku v korist

  Omogočite otroku:

  •  Veliko gibanja, sprehodov (hoja z bosimi nogami - po mivki, travi, pesku; hoja po robnikih).

  •  Skakanje po blatnih lužah, postelji.

  • Hoja po vseh štirih tako, da z dlanmi pritiska ob tla.

  •  Različne igre z žogo.

  • Pogovarjanje z otrokom!

  •  Vrtenje okoli svoje osi.

   


  •  Gledanje tv-ja, igrice na računalnikih in i-padih omejite na kratek čas.

   

  Zapisala: Katarina Leben, uni. prof. športne vzgoje

  (po zapiskih iz predavanja dr. Rajovića)

   


   

   

  MISELNI IZZIVI PRI GIBANJU (1. del)

   

   

  Z vrtcem Metulj smo se v januarju, 2016 udeležili strokovnega posveta dobrih praks v vrtcih na temo: ťMiselni izzivi v vrtcuŤ. Velik poudarek je bil na gibalnem razvoju predšolskega otroka, ki pomembno vpliva na ostala področja razvoja.

   

  Dr. Rado Pišot poudarja, da gibalno učenje vpliva na celostni razvoj predšolskega otroka. Žal pa je gibalna aktivnost v sodobnem in razvitem svetu izgubila svojo pomembno vlogo - ki je veliko več kot sredstvo za premikanje (sredstvo za komunikacijo, izraznost, identifikacijo, socializacijo, integracijo, … ). Napredki v modernih tehnologijah so življenje ťolajšaliŤ gibanja in nas odtujili od različnih socialnih dejavnosti. Današnji način življenja tako

  postaja vse bolj sedeč in to že zgodaj v otroštvu.

   

  Ulica, kjer so otroci izpostavljeni osnovnim gibalnim izkušnjam, je postala nadstandard!

   

  Dejstvo, da so gibalne kompetence (gibalne sposobnosti + gibalna znanja) eden od najpomembnejših dejavnikov spoznavanja samega sebe in interakcije z okoljem pa tudi skladnega razvoja in ohranjanja zdravja, je bilo že večkrat dokazano. Razvoj na gibalnem področju zagotavlja otroku, da preko različnih izkušenj razvije gibalne kompetence, ki pomembno vplivajo tudi na vsa druga razvojna področja in jih običajno sam v otroštvu visoko vrednoti.

   

  Ugotovljeno je, da je gibalni razvoj zelo pomemben za razvoj otrokovih kognitivnih sposobnosti. Gibalna dejavnost aktivira miselne funkcije, zato so za otroka v razvoju zelo pomembne gibalne in druge problemske izkušnje, ki imajo še posebej v prvih šestih letih življenja neprecenljivo vrednost. Gibanje je že samo po sebi miselni izziv, saj mora vsako živo bitje temu področju razvoja nameniti veliko pozornosti, kajti ni samo po sebi umevno, da znamo hoditi, se premikati, teči, se vrteti, kotaliti, skakati. Za vse to moramo vložiti veliko volje in truda, da to obvladamo. Otrok svoje dojemanje in doživljanje sveta povezuje z informacijami, ki izvirajo iz njegovega telesa, iz zaznavanja okolja, iz izkušenj, ki jih pridobi z gibalnimi dejavnostmi ter z gibalno ustvarjalnostjo v različnih situacijah.

   

  (vsebina: iz posveta in zbornika - ťMiselni izzivi v vrtcuŤ)

   

  Zapisala: Katarina Leben, uni. prof. športne vzgoje   

  Drsanje ("tečaj prilagajanja na  ledeno površino")

   

  "Huraaaa ... že stojimo, že drsimo!" je bilo slišati že prvi dan na drsališču Zalog.

   

  "En, dva, tri" so se vsi otroci postavili na drsalke in se že premikali po ledu kot miške, medvedi in žirafe; se učili pravilno pasti in vstati. Včasih je tudi ritka zadrsala po ledu… Takrat so jo okregali – "rit, pojdi se solit!" in že je bilo bolje

  J

  . Ob prihodu nas je na ledu pričakal koordinator Martin, ki nam je pomagal pripraviti telo na drsanje. Njegovo ime je otroke spomnilo na znano slovensko pesmico, ki nas je spremljala vseh 6 dni tečaja. Kljub spodbudam, da bi sestavili svojo – "drsalno", je bila ta bolj atraktivna. Ko pride do ugank pa spodbude niso potrebne …

   

  Ela: "Kaj drsa po ledu?"

  Tara: "Pingvin!"

  Ela: "Neee, krava na ledu!"

  J

   

  Iz dneva v dan so bili otroci spretnejši in pogumnejši. Spoznali so veliko novih znanj (počep, poskok, limonce, vožnja po eni nogi, vožnja v smeri nazaj, zaustavljanje, …), ki so jih proti koncu že spontano uporabljali na poligonu in jih nadgrajevali z lastno domišljijo. Zadnji dan so otroci svoje spretnosti pokazali staršem, kar jih je še dodatno motiviralo in spodbudilo, da se na led vrnejo tudi po koncu tečaja.


  Zapisala: Katarina Leben, uni. prof. športne vzgoje   

  INDIVIDUALIZACIJA IN DIFERENCIACIJA PRI GIBANJU

   

  V vrtcu Metulj se na vseh področjih dejavnosti trudimo upoštevati otrokove individualne značilnosti in potrebe. Tudi pri gibanju, ki je ena izmed prednostnih nalog vrtca, je velik poudarek na individualizaciji in diferenciaciji, ki se prepletata med različnimi oblikami vadb.

   

  Diferenciacija je organizacijski ukrep, s katerim otroke razporejamo v homogene skupine (z možnostjo prehoda iz ene v drugo skupino), glede na njihovo starost, razvoj in druge značilnosti. Vadba je torej prilagojena manjši skupini otrok, ki so namensko vključeni v določeno skupino.

   

  Individualizacija pa je učno načelo, ki zahteva dobro odkrivanje, spoštovanje in razvijanje utemeljenih individualnih razlik med otroci (Kovač in Jurak, 2010).

   

  Diferenciacija je torej ukrep, s katerim omogočamo lažje izvajanje individualizacije. Izrednega pomena je dobro opazovanje in poznavanje otrok,ki omogočata dobro načrtovanje in izpeljavo vadbe. Poleg poznavanja gibalnega razvoja otroka je pomembna tudi pozornost na kognitiven, socialen in čustven razvoj, ki imajo prav tako velik vpliv na učinkovito gibalno dejavnost otrok.

   

  Diferenciacija in individualizacija sta potrebni zaradi velikih razlik med otroci: v gibalnih sposobnostih, znanju in telesnih značilnostih; pa tudi zaradi razlik v motivaciji/pripravljenosti za delo v skupini, socialnih veščinah in drugih posebnostih otroka (zdravstvenih, vedenjskih, … )

   

  V vrtcu Metulj s prepletanjem različnih oblik vadb skušamo na otroka gledati celostno, da skozi razvoj gibalnih sposobnosti in spretnosti (ki mu bodo koristile tako v športu kot tudi pri ostalih dejavnostih v vsakdanjem življenju) posledično v največji meri vpliva tudi na druga področja razvoja.

   

  Več o vadbah, ki so del programa gibanja pa v naslednjih prispevkih.

  Zapisala: Katarina Leben, uni. prof. športne vzgoje

     SAM

   

  Niz dogodkov in odločitev na Pokljuki je botrovalo, da v roki držite našo prvo revijo, ki smo jo poimenovali Metuljev let.

  Prvo? Ja, prvo.

  Prizadevala si bom za ťizdajoŤ še kakšne številke in vas že danes vabim k soustvarjanju naslednje.

   

  V vseh teh letih delovanja v vrtcu sem spoznala, da je partnerski odnos s starši, medsebojno spoštovanje, zaupanje in naklonjenost največji dar za otroka, njegovo rast in napredek.                                   

  Pokljuka.

  Smučanje. Smeh. Veselje. Radost.

  Prvi večer.

  Otroci so se po pravljici in pošti veselo razkropili v postelje in počakali na poljubček za lahko noč. Strokovne delavke smo pri nekaterih otrocih opazile, kako je vanje lezel strah, domotožje.

  Te otroke smo stisnile, obrisale solzo, pomagale pregnati tesnobo in mirno zaspati. Za tri, štiri otroke je bil spomin na mamico prehud, potrebovali so dodatno tolažbo, telesni dotik, ki je zagotovil varnost za nemoteni spanec.

  Biti čuten, razumevajoč in empatičen je naloga strokovnega delavca, ki popelje najmlajše na zimovanje ali letovanje.

   

  Opazujem te ťnaše otročkeŤ in se poskušam vživeti vanje. Ob tem mi misli uidejo k vam starši, k sebi kot materi, babici in kot vzgojiteljici.

  Svojim otrokom želimo vse dobro. Najboljše. Ali ob tem pomislimo, da vse prevečkrat pozabimo, da si morajo otroci nabirati lastne izkušnje in da je naša prvenstvena naloga nuditi jim dovolj širine, možnosti in zmožnosti za dosega le-teh.

  Smiselno se mi zdi, da se vprašamo: naredimo dovolj za njihovo samostojnost? Jim morda ne odvzemamo te možnosti?

  Pomislimo na njihove prve korake k samostojnosti: ťSAM BOM!Ť in pomislimo nase: jih slišimo ali oviramo? Če oviramo? Zakaj? Iz strahu, da se jim ne bo kaj zgodilo? Ker čevlji niso na pravi nogi? Ali preprosto zato, ker so prepočasni v tem hitrem tempu življenja.

   

  Otroci nekaj časa poskušajo, se upirajo, nato pa se večina vda in čaka, da postorimo namesto njih.

   

  ťPOMAGAJ MI, DA BOM NAREDIL SAM!Ť je prošnja v duši slehernega otroka. V imenu otrok jo je izpovedala Maria Montessori, znamenita zdravnica in pedagoginja. U s l i š i m o  jo! Zavoljo otrok in tudi zato kot pravi Zlobec:

   

  Od dolgih potovanj iz sebe vase,

  ko iščeš se, izgubljaš, ko bežiš

  pred samim sabo, v lastno past drviš

  in na nič več ne misliš, najmanj nase.

   

  Da bodo znali misliti nase, si zaupali in samozavestno, odločno, veselo ter razposajeno, brez stiske, hodili po svoji poti.

   

  Jelka Zornada  GIMNASTIKA V PREDŠOLSKEM OBDOBJU


  Potreba po gibanju je otrokova primarna potreba. Ko prične obvladovati svoje telo, občuti veselje, ugodje in varnost.


  Gimnastika od otroka zahteva dobro obvladovanje lastnega telesa; ob tem pa tudi veliko samozavesti in samozaupanja ter zaupanja v vaditelja, ki igra glavni člen pri njegovi varnosti. Pri vadbi je zelo pomemben individualni pristop do posameznika. Z dobro izbrano kombinacijo nalog in s primernim številom ponovitev na vsaki vadbeni uri vplivamo na otrokov celotni razvoj in na vse njegove gibalne sposobnosti. Zaporedje nalog mora slediti nekemu smiselnemu vzorcu.


  Gimnastika ima neprecenljiv vpliv na razvoj skladnosti (koordinacije) gibanja, saj je ena redkih športnih panog, v kateri se gibanje izvaja v vseh smereh – naprej, nazaj, gor, dol, levo, desno. Pa tudi z vrtenjem telesa okoli vseh osi – čelne, dolžinske in globinske.


  Osnovni elementi gimnastike so predhodna stopnja kompleksnejših športno-gimnastičnih elementov (akrobatike in orodne gimnastike) ter gibanj, ki se pojavljajo pri drugih športnih zvrsteh. Učenje gimnastike se lahko prične v vsakem življenjskem obdobju, pomembna je le prilagojenost programa namenjeni starostni skupini.

  (prirejeno po: Obal, 2012)


  Katarina Leben, uni. prof. športne vzgoje
  ZIMOVANJE NA POKLJUKI  Pa smo zaključili s 5 dnevnim zimovanjem na Pokljuki. Imeli smo se odlično in dosegli prav vse zastavljene cilje, povezane s smučanjem in novo rutino.

  V ospredju pa je definitivno čustvena in socialna rast otrok, ki je bila proti koncu zimovanja več kot očitna.

  Ponos otrok ob premagovanju lastnih ovir, pomoč drug drugemu v stiski, iskanje rešitev in pomoči ob izzivih, veselje ob pričakovanju prihajujočega po programu,... Vse to in še več so doživljali otroci v novem okolju - ponosni nase, da so usvojili nove smučarske prvine in pogumno preživeli teden dni daleč stran od svojih staršev.

  Kljub pozitivnem doživljanju otrok vsega novega pa je pritekla tudi kakšna solzica, ki se je s pomočjo tolažbe strokovnih delavk in prijateljev hitro "posušila".

   

  Nič pa ne zamenja toplega objema svojih staršev, ki so otroke pričakali pred vrtcem in jim okrepili zaupanje, da jih čakajo doma ne glede na to kako daleč so in ne glede na to koliko časa jih ni.


  Katarina Leben,

  uni. prof. športne vzgoje
  OBISK FAKULTETE ZA ŠPORT

   

   

  V četrtek, 5. 11. 2015 smo z Zlatooki obiskali Fakulteto za šport. Že sam pogled na ogromno športno dvorano (ki je prilagojena predšolskim otrokom, polna barv in raznovrstnih športnih pripomočkov ter orodij) nas je očaral. Bili smo polni pričakovanj, ki so se hitro pričela uresničevati.

   

  Študentje FŠ - usmerjevalci elementarne športne vzgoje so otrokom pripravili vadbeno uro, polno novih in že znanih gibalnih izzivov, ki so jih otroci z navdušenjem izvajali. Vsebino so popestrili s čarovnicami in bučami, kar je še dodatno motiviralo otroke in jih spodbudilo, da so bili spontano dejavni ves čas vadbe.

   

  Po igrivem ogrevalnem delu je sledil glavni del na vadbenih postajah. Otroci so prenašali ťbučeŤ (žoge) čez polivalentne blazine; jih kotalili in shranili na določeno mesto; se z ťmetloŤ (vrvjo) zagugali čez prepad (med dvema švedskima skrinjama) in odleteli kot čarovnice proti tlem (s črvom). Na plezalni mreži so čarovnice brisale ťpajčevinoŤ (rutke), ki je prekrivala mrežo na različnih višinah. V zaključnem delu so se otroci poigrali s padalom in odšli domov z narisanimi nasmeški na obrazu, ki so jih spremljali ves čas vadbe.

    


  Katarina Leben,

  uni. prof. športne vzgoje
   

  DEJAVNOSTI Z ŽOGO V PREDŠOLSKEM OBDOBJU


  (usvajanje osnovnih načinov gibanja z žogo – po kurikulumu za vrtce)


  Prijateljstvo z žogo je za malčka veliko bolj pomembno, kot se nam zdi na prvi pogled. Gibalne igre z žogo so med otroki zelo priljubljena oblika gibanja in tudi druženja.


  Pri delu v vrtcih pa se pogosto srečujemo z otroki, ki se žoge bojijo. Njim igre z žogo niso vir zabave in sprostitve, ampak vir strahu in stiske. Če se le da, se jim izognejo. Koliko gibalnih izkušenj pri tem ti otroci izgubijo, si lahko samo mislimo. Zato je pomembno, da otroka z žogo seznanimo že tedaj, ko je še čisto majhen. Zelo pomembno je, da starši poskrbijo, da ima njihov otrok že od vsega začetka življenja pri roki vedno vsaj eno žogo in da se z njo čim večkrat skupaj igrajo. S tem, prav tako kot z vsemi drugimi športnimi aktivnostmi, pozitivno vplivamo na otrokov gibalni, umski, socialni in telesni razvoj. Pomembno je, da igre prilagajamo starosti, spretnosti in stopnji razvoja otroka (prirejeno po: Battelino, 2010).


  Če pri roki nimamo prave žoge, lahko uporabimo tudi preproste, doma ali v vrtcu narejene žoge iz pene, blaga ali papirja.


  Temeljna gibanja z žogo so naslednja: nošenje žoge, usmerjanje ali vodenje žoge s kotaljenjem, vodenje žoge z roko, podajanje žoge, podajanje žoge z usmerjanjem, odbijanje žoge, lovljenje žoge, zaustavljanje žoge, meti žoge, udarci po žogi in brcanje žoge. Le-te lahko otroci izvajajo v obliki bolj ali manj zapletenih vaj in elementarnih igrah z žogo (prirejeno po: Marjanovič Umek in Zupančič, 2004).


  Različne dejavnosti z žogo v predšolskem obdobju vplivajo na razvoj koordinacije, preciznosti, moči ter ravnotežja. Situacijska gibanja z žogo dodatno vplivajo na razvijanje:

   • orientacije v prostoru,
   • hitrosti odzivanja,
   • pozornosti in
   • situacijskega mišljenja.


  Skupinske dejavnosti z žogo spodbujajo tudi sodelovanje med otroki, spoštovanje pravil in strpnost.


  Katarina Leben, uni. prof. športne vzgoje  PLAVALNI TEČAJ

  (16. 11. – 27. 11. 2015)


  Naši metuljčki so v preteklih dveh tednih polni pričakovanj obiskovali plavalni tečaj v Športni hiši Ilirija.


  Nekateri bolj, drugi nekoliko manj prilagojeni na vodo smo pogumno pričeli že prvi dan, ko so učitelji plavanja preverili naše plavalno predznanje in nas razporedili v homogene skupine. Hitro smo usvojili novo rutino – zajtrkovali nekoliko prej, z nahrbtniki odšli proti bazenu, se v garderobi preoblekli v kopalke, nadeli plavalne kape in natikače ter počakali na našega plavalnega koordinatorja Mitjo, ki smo ga ob prihodu obvezno prestrašili – buuuuuu . Kljub temu nas je vsak dan prijazno pospremil do bazena, kjer so nas pričakali plavalni učitelji – Miha, Lana in Aleksander; včasih tudi Alex in Mitja. In Katarina. Vsak dan so nas naučili kaj novega in nam pomagali, ko nam je voda malo ponagajala. Kako lepo je bilo, ko smo usvojili kakšno novo stvar in bili tako zelo ponosni nase.


  Se že veselimo Plavalnega živ žav-a, kjer bomo staršem lahko pokazali kaj smo se naučili na plavalnem tečaju.


  Hvala celotni plavalni ekipi Športne hiše Ilirija za lepo plavalno izkušnjo, ki se jo bomo še dolgo spominjali.


  Katarina Leben, uni.prof.športne vzgoje

  UČENJE KOLESARJENJA

  (pridobivanje spretnosti vožnje s kolesom – po kurikulumu za vrtce)


  Nekaj sončnih dni je še pred nami, s tem pa tudi možnost za učenje kolesarjenja vaših najmlajših. Da boste tudi starši lažje pristopili k temu, so spodaj opisane stopnje učenja kolesarjenja.

  Nikoli ne smemo pozabiti, da učimo otroke, ki jim je najpomembnejša igra. Pred samim učenjem je pomembno, da otroka motiviramo in navdušimo za izbrano dejavnost. Otrok naj obvezno nosi zaščitno čelado, lahko pa tudi rokavice in ščitnike za komolce in kolena. Učenje naj bo oblikovano tako, da se otrok hkrati zabava in uči. Le tako bo užival v učenju in pridobil pozitiven odnos do kolesarjenja.


  Stopnje učenja kolesarjenja


  1. Prilagoditev kolesa

  Prvi korak pri učenju je prilagoditev kolesa. Z otroškega kolesa odstranimo pomožna kolesa in pedala. Sedež spustimo do te mere, da ima otrok brez težav obe nogi hkrati na tleh.


  2. Hoja in tek

  Učenje začnemo s preprosto hojo in tekom na kolesu. Otrok sedi na sedežu in se poganja z nogami na tleh. Vajo poskušamo narediti hitreje. Med izvedbo smo kot pomoč neprestano ob otroku, da ga lahko ujamemo, če pade. Priporočeno je, da hodimo malenkost za otrokom.


  3. Zaustavljanje

  Na začetku je otroka treba naučiti varno zavirati. Zaviranje je odvisno od kolesa, saj nekatera otroška kolesa uporabljajo zavoro s premikom pedal v nasprotno smer poganjanja, druga pa imajo zavore na krmilu. Če so zavore na krmilu, je pomembno, da ima otrok dovolj velike in močne roke oziroma prste, da lahko zavira. Ključna je tudi pravilna nastavitev zavor.


  4. Vožnja v prostem teku

  Hojo in tek nadgradimo z občasnim dvigom nog in prosto vožnjo po dveh kolesih. Noge so še vedno dovolj blizu, da otrok lahko stopi na tla, če ga zanese. Ta vaja je zelo dobra za razvijanje ravnotežja. Otroka tudi preverjamo, kam gleda. Pomembno je, da ne gleda navzdol pod noge ali v krmilo, ampak da se nauči gledati pred sebe v smeri vožnje. Če gleda v smer vožnje, potem je to dober znak, da je na kolesu sproščen.


  5. Vožnja v prostem teku z zavijanjem

  Sprva naj otrok zavija le malenkost v desno in levo, nato pa mu lahko že postavimo nekaj stožcev, okoli katerih mora zavijati. Če otrok obvlada vožnjo v prostem teku in zna zavijati, je na kolesu sproščen, gleda v smer, v katero želi in če se zabava, potem je čas za naslednji korak.


  6. Vožnja s pedali: prvi zagon

  Otrok sedi na kolesu, pri čemer se njegova stopala še vedno dotikajo tal. Iz tega položaja naj dvigne eno nogo in jo postavi na pedalo. Zelo pomembna stvar pri prvem zagonu je pozicija pedala. Pedalo, na katerega bo otrok položil nogo, naj bo višje od drugega, zato da bo nanj lažje pritisnil. Otrokova naloga je, da z nogo pedal potisne navzdol, pri čemer se ustvari gibanje naprej. To vajo naj ponavlja z obema nogama.


  7. Vožnja s pedali: pedaliranje in zavijanje

  Ko se otrok nauči zagnati kolo, naj postavi na pedalo še drugo nogo in izmenično obrača pedala. Otroku lahko za začetek zagotovimo nekaj opore, tako da ga držimo za sedež. V nadaljevanju pa je zelo pomembno, da sam razvije občutek ravnotežja in koordinacije. Med tem ko se sam poganja, naj otrok sprva poizkuša narediti blage zavoje, nato pa vedno daljše in bolj zaprte. Za večjo motivacijo mu lahko postavimo stožce. Zavoje lahko dela tudi okoli vas, pri čemer mu bodite kot izziv in pomoč v trenutku, ko jo potrebuje (prirejeno po: Kodrin, 2013).


  Katarina Leben, uni. prof. športne vzgoje